На референдума за независимост на Иракски Кюрдистан в понеделник с

...
На референдума за независимост на Иракски Кюрдистан в понеделник с
Коментари Харесай

93% от гласувалите в Кюрдистан искат независимост

На референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан в понеделник с " да " са дали своят вот 92,73% от гласоподавателите, предадоха международните организации, като се позоваха на формалните данни, публикувани през днешния ден от изборната комисия.
 
От 3 305 925 гласоподаватели единствено 7,27% са се оповестили срещу концепцията за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, добави изборната комисия. Избирателната интензивност е била 72,16%.
 
Внушителни първи резултати от референдума за самостоятелен Кюрдистан (СНИМКИ/ВИДЕО)

Референдумът по самодейност на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани бе остро неодобрен от Багдад и от прилежащите на Ирак страни. Барзани сподели, че в случай че победи " да " -то на референдума, то няма да последва неотложно оповестяване на независимостта на Иракски Кюрдистан, а по-скоро ще бъде сложено началото на съществени полемики с иракската централна власт по противоречивите въпроси.
 
 Guliver/Getty Images

Вчера иракският министър председател Хайдер ал Абади обаче сложи анулирането на резултатите от референдума като авансово изискване на каквито и да било договаряния с кюрдския самостоятелен район в северната част на страната.
 
Иракските депутати пък приканиха Абади, в качеството му на главнокомандващ въоръжените сили, да вземе всички нужни ограничения, с цел да резервира единството на Ирак и да отбрани жителите. Те желаеха изпращането на сили за сигурност в оспорваните сред Багдад и Ербил зони, където също се гласуваше на референдума.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР