На редовното си заседание Комисията по енергетика разгледа само едно

...
На редовното си заседание Комисията по енергетика разгледа само едно
Коментари Харесай

Приеха предложението на ДПС за намаляване на цената на горивата

На постоянното си съвещание Комисията по енергетика прегледа единствено едно предложение за понижаване на цената на горивата - това на Движение за права и свободи. В дневния ред на съвещанието бяха включени общо четири точки, три от които бяха свързани с цената на горивата, само че две от тях отпаднаха още в самото начало и то за втори следващ път.

Едното от предложенията за понижаване на цените на горивата е импортирано от съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков , другото - от Делян Добрев от ГЕРБ . И двете оферти отпаднаха от дневния ред и бяха оставени за разглеждане на идващото съвещание на комисията. Председателят на енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ уточни, че с тематиката горива навлизаме в каша, от която не можем да излезем. По тази причина той предложи предложенията на Продължаваме промяната и ГЕРБ да отпаднат от дневния ред на съвещанието и да останат за идващото съвещание. Венко Сабрутев от Продължаваме промяната направи назад предложение и настоя импортираният законопроект от Политическа партия да се прегледа. Последва гласоподаване на предлагането на Добрев, което получи 11 гласа " за ", с което се одобри законопроектите на Политическа партия и ГЕРБ да отпаднат от дневния ред.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи уточни претекстовете за импортирания законопроект. По думите му планът на Закон за контрола за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти с генезис от Русия или изнесени от Русия е направен по отношение на предоставената дерогация по член 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) от 31 юли 2014г. по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Предлага се възбрана за експорт на недопечен петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогация, което произлиза от наредбите на съответния правилник. Предлага се и режим на облагане по Данък добавена стойност и акцизи, който да подсигурява внасянето в бюджета на дължимите вноски в къс период, което да разреши финансирането на обезщетения за високите цени на горивата. Проекторешението планува и административно-наказателни разпореждания за недеклариране и невнасяне в период на дължимите вноски. Аталай изясни, че към този момент импортираният законопроект е импортиран, тъй като сме членове на Европейски Съюз. " Нашият законопроект е за съблюдаване на всички европейски регламенти, съблюдаване на законите на Европейски Съюз, както и дерогацията ", безапелационен е той.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия акцентира, че няма да поддържат предлагането.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " пък уточни, че рафинерията в България няма да затвори и не би трябвало да се вършат изявления, с които да се твърди противоположното.

Христо Алексиев, длъжностен вицепремиер и министър на превоза и известията означи, че европейското законодателство не включва единствено този правилник, само че и редица други. " Опитваме се да разбираем, че софтуерно спирайки износа, рафинерията Лукойл би трябвало да спре работа. Говорили сме с Европейска комисия тъкмо заради това да бъде непокътнат интереса на българските жители. Дефицити изключително на дизел ще зародят в цяла Европа при започване на използване на този правилник. ", изясни той.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова изясни, че прочита на наредбата не не разрешава износа, само че възбраната за експорт нарушава други регламенти.

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " сподели, че би трябвало да пожелаеме от Лукойл проект за деяние за рационализация след приключване на дерогацията. Колегата му Радослав Рибарски подсети, че главната причина за поискване на дерогацията е било, с цел да се даде време на Лукойл да премине към неруски горива, само че в препоръчаният законопроект на Движение за права и свободи сходно деяние не е залегнало. " В този законопроект се не разрешава експорт. Ние все още ще се въздържим от поддържане на това предложение. ", посочи той.

Г еорги Самандов от " Български напредък " изясни, че ставаме очевидци на гигантска измама от европейските бюрократи. " Призовавам всички да се придържаме към изпълнителната власт, която създава стратегия. Не би трябвало да следваме сляпо повелите на Европейски Съюз. ", сподели той и добави, че би трябвало да се гледа и българският народен интерес.

След дългата полемика, препоръчаният законопроект на Движение за права и свободи за понижаване на цената на горивата беше признат с 11 гласа " за ", 1 " срещу " и 8 " въздържали се ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР