На работна среща по въпросите с нестопанствените кучета, организирана от

...
На работна среща по въпросите с нестопанствените кучета, организирана от
Коментари Харесай

Агресивни улични кучета стават предани домашни любимци

На работна среща по въпросите с нестопанствените кучета, проведена от Оперативна програма ”Зооветеринарен комплекс “ и дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ на Община Пловдив, беше повдигнат целта за взаимна работа на общините с неправителствения бранш по проблемите с животните. Събитието се организира в Дома на културата " Борис Христов " в Пловдив. На срещата участваха към 30 представители от другите общини в страната.

Шефът на Оперативна програма „ Зооветеринарен комплекс “ – Пловдив, Георги Божев, сподели пред медиите, че концепцията за събитието се е родила непринудено за да се обсъдят проблемите в бранша и да се добие една изясненост кой до къде е стигнал. На процедура, той и Йорданка Цонева, която е основен специалист в Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ на Община Пловдив, споделят, че е значимо всички общини да напредват дружно, защото в противоположен случай едни основават проблеми за други.

Проблемите, които излязоха на напред във времето след срещата, специалистите, обобщиха като най-много организационни. Според тях те са малко, само че спъват напредъка. Става въпрос за организацията на лова, отчетността на приютите, рекламата на активността, както и партньорствата с неправителствения бранш. По последния проблем съществува разцепление измежду заетите в бранша, подбудено от съмнение. С него общините ще се наложи да се борят, с цел да реализираме прогрес.

Трябва да се работи и по обединен стандарт за това какво тъкмо се случва с кучетата по пътя до ветеринарната лечебница за кастрация и назад към улицата. По финансова линия главно предизвикателство пред приютите е намирането на външно финансиране. Йорданка Цонева споделя, че кутиите с дарения не са законово издържани и е добре да се намерения за тактика, в която доброволци да провеждат акции за набиране на средства, които по-късно да подаряват на приютите. Според нея доста донори биват отблъснати от бюрокрацията, която се изисква все още.

Сред отличниците в оправянето с казуса с безстопанствените животни е община Пловдив като хазаин на срещата, чийто електронен указател на домашните кучета улеснява справките и автоматизирано припомня на стопаните за заплащането на таксите.

Община Перник също се прояви като образец на положителни практики с безплатната си акция за кастрация на домашните и дворните кучета. Мартин Жлябинков, който е секретар на Община Перник, споделя, че общественият миг с освобождението от такса куче, също спомага за интереса на хората. В момента таксите за удоволствието да имаш куче варират от 30 лева в Пловдив до 50 лева в Перник. Там, както и в Русе се работи предпочитано с задгранични неправителствени организации, които поемат грижата наши кучета да намерят дом отвън България. По тази линия се осиновяват и нападателни кучета, които минават развой на социализация и се трансформират в предани домашни любимци, сподели още Жлябинков. Така над 60% от обработените кучета в Русе да вземем за пример са намерили дом.

Пред наш кореспондент, представители от Кюстендил описаха, че срещата е била извънредно продуктивна за тях, защото са се срещнали от близко с работата на сътрудниците си.

Екипът ни беседва и с Явор Гечев, който сега е ръководител на Съвета за съдействие към Община Благоевград. Пред „ Марица “ той изрази желанието си да се работи при отворени порти за повече бистрота. Той не скри и вярата си за включване на НПО-тата, защото неговият предходен опит в „ Четири лапи “, демонстрира, че въпреки да са прочувствени, хората ангажирани в неправителствения бранш, в действителност правят доста работа и икономисват забележителен запас на общините. Затова той приканва сътрудниците си да загърбят скептичността и да си партнират повече с доброволците.

Предстои нова среща, в която уредниците са надяват да вземат присъединяване и представители на Министерството на земеделието, както и на БАБХ. Ще се работи и по включването на НПО-тата, които да улеснят осиновяването за кучетата от приютите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР