На произведените във Великобритания автомобили също ще им се вдигнат

...
На произведените във Великобритания автомобили също ще им се вдигнат
Коментари Харесай

Лекарства поскъпват при Брекзит без споразумение

На създадените във Англия коли също ще им се вдигнат цените
Българите на Острова ще би трябвало да се пререгистрират
Европейски Съюз пробва да избави полетите най-малко краткотрайно
Увеличение на цените на много медикаменти на българския пазар ще е един от най-големите отрицателни резултати върху страната ни, в случай че английският Парламент отхвърли съглашението за Брекзит и Англия напусне Европейски Съюз без подобен контракт.

Това демонстрират

сюжетите,

готови от

българското

държавно управление

за Брекзит. Във вторник долната камара на английския Парламент ще гласоподава постигнатото в края на ноември предходната година съглашение сред държавното управление на Тереза Мей и останалите 27 страни в Европейски Съюз за напускането на Англия. Ако то не получи поддръжката на депутатите, един от най-вероятните сюжети е Лондон да си тръгне на 30 март 2019 година без съглашение и без временен интервал за договаряне на новите условия за комерсиалните връзки.

Икономически и търговски Брекзит не би трябвало да засегне България толкоз мощно, колкото по-близки до нея страни като Франция или Холандия да вземем за пример, демонстрират сюжетите на българското държавно управление. Те са направени, откакто Европейска комисия предизвести страните в съюза да се приготвят и за най-лошия вид на Брекзит.

Стокообменът сред България и Англия е в размер на малко над 1,1 милиарда евро на година и Обединеното кралство се подрежда едвам на 11-о място измежду комерсиалните сътрудници на България. Вносът на артикули от Англия е в размер на 450-500 млн. евро на година, сочи статистиката на Министерството на стопанската система.

Една четвърт от внасяните от Англия у нас артикули обаче са медикаменти. Според данни на Европейската организация по медикаментите

Брекзит ще

окаже въздействие

върху

дистрибуцията

на 2600

медикамента, които се употребяват от над 86 млн. пациенти на територията на Европейски Съюз. Става дума единствено за медикаментите, които имат така наречен европейско позволение, издадено от Европейската организация по медикаментите.

При тези медикаменти е допустимо Брекзит без съглашение да докара даже до спиране при доставките, в случай че английските производители се забавят с ваденето на регистрации и разрешителни на продуктите си в обособените страни. Британските компании обаче са били предизвестени за тази заплаха и към този момент са задействали процедурите, се показва в план-сценария на ръководещите у нас. Със сигурност обаче Брекзит без съглашение ще се отрази на цената на внасяните от Обединеното кралство медикаменти. Причината е, че те, както и всички останали британски артикули ще бъдат облагани с мито, каквито са разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Удар в цената от най-малко 10% ще има и за създадените във Англия коли, които се продават у нас, още веднъж поради облагането с мита. Сред марките, които създават коли на Острова, са японските “Хонда ”, “Тойота ” и “Нисан ”. За България импорт от Англия са едни от най-популярните модели на тези марки. На Острова се вършат и “Мини ”, както и всички модели на “Роувър ”. Те ще продължат да се внасят оттова, само че към този момент обмитени по условията на Световната комерсиална организация. Докато утвърждение на съглашението от страна на английския Парламент ще резервира действително наличието на Англия в митническия съюз на Европейски Съюз и няма да докара до въвеждането на мита.

Именно

оставането

на Лондон в

митническия

съюз

е огромният препъникамък пред одобряването на договорката за Брекзит от английския Парламент. Това е така наречен защитна мярка, с цел да не бъде възобновена границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия. Тя би трябвало да остане в действие до договарянето на различен механизъм за запазването на безграничното пътешестване сред двете елементи на остров Ирландия.

Под въпрос при корав Брекзит на този стадий е и пътуването сред страните от Европейски Съюз и Англия. Засега страните от Европейски Съюз не възнамеряват да постановат визов режим най-малко за краткосрочните пътувания за туризъм или бизнес. Очакванията обаче са и Англия да одобри реципрочна политика към европейските жители, в това число към българите. Надеждите са, че Лондон също желае да резервира безвизовите пътувания и по тази причина няма да лимитира най-малко краткосрочните. Това значи, че за

визити в

рамките на 30

дни за 3 месеца няма да бъдат въвеждани визи.

При съглашение без Брекзит е допустимо да зародят и чисто практични проблеми при пътуването със аероплан, защото поради общото небе в Европа полетите в този момент се подчиняват на общи регулации, а не на двустранни спогодби. Тези общи регулации обаче няма да важат, в случай че Англия напусне Европейски Съюз без никакво съглашение.

Брюксел упорства статуквото при полетите да се резервира най-малко до момента в който не бъдат контрактувани нови съглашения, тъй като противното ще значи спиране на всевъзможни самолетни връзки.

Засега не се планува орязване на правата на българите във Англия, залага държавният сюжет.

София разчита на уговорките на кабинета на Тереза Мей, че даже при Брекзит без съглашение правата на живеещите и работещи във Англия българи се резервират.

Условието е обаче да са живели във Англия в продължение на 5 години.

Задължително от деня на овакантяване на Евросъюза, т.е. 30 март 2019 година, за живеещите на Острова българи ще стартира пререгистрация. В момента процесът, който би трябвало да е онлайн, се тествал. Целта на тази пререгистрация е да се откри

кои европейски

жители

ще имат

право да

останат

във Англия и кои не.

Обещанието на Лондон е да няма проблеми и за хората, които към момента нямат цялостни 5 години непрекъснато престояване във Англия.
За тази година не се плануват промени в кандидатстването на български студенти в британски университети.

След пререгистрацията и те ще могат да останат. Техният статут обаче ще е така наречен прелиминарен - до момента в който изпълнят всички условия.

За тази година

не се плануват

промени в

кандидатстването

на български

студенти

в британски университети. Няма обаче гаранции, че макар правилото, че студентът би трябвало да приключи образованието си при изискванията, при които е признат, след това таксите за европейски студенти няма да бъдат увеличени, предизвестяват българските специалисти.

Българското държавно управление разчита и на отсрочване на Брекзит, в случай че английският Парламент не утвърди съглашението във вторник. Това е част от пълномощията на държавното управление на Тереза Мей, която ще може да изиска отместване на датата.

Според английските закони, в случай че Парламентът отхвърли съглашението,

премиерката

ще има три дни

да разгласи какъв е

нейният проект Б

Тогава не било изключено самата Мей да изиска отместване на датата на овакантяване на Европейски Съюз, за каквато възможност пишат в последно време и английските медии.

Австрия връща двойното поданство, Франция написа указания до 30 000 компании
Европейските страни вземат ограничения, с цел да омекотят удара от твърдия излаз
Европейски страни готвят свои разновидности за понижаване на последствията, в случай че съглашението за Брекзит не мине през английския Парламент.

Виена да вземем за пример ще позволи на австрийците във Англия да запазят своето австрийско поданство дружно с английското си гражданство. Страната разрешава двойно поданство в доста редки случаи и външната министърка Карин Кнайсел акцентира, че Австрия ще продължи да следва тази политика. Но за към 25-те хиляди австрийци във Англия ще бъде направено изключение.

В случай на корав Брекзит Германия към този момент е приела редица закони, които да контролират връзките ѝ с Англия. Това изясни немската канцлерка Ангела Меркел в изявление завчера.

“Правим всичко

допустимо, с цел да

има контролиран

Брекзит,

само че при положение на неуспех сме готови. Въпреки това корав Брекзит ще е тежък освен за британците, само че и за нас – всички ще пострадат ”, съобщи тя. Не имам вяра излизането на Англия да е образец за излизането и на други страни от Европейски Съюз, уточни още тя. Лондон постоянно е бил дистанциран от общността.

Междувременно Германия се приготвя да стартира бърза процедура за предоставяне на опция на английските жители, живеещи в страната, да останат безпроблемно. Засега не е ясно какъв статус ще получат те, само че службите за чужденци ще имат специфичен отдел за техните случаи. В Германия живеят 100 000 британци, 18 хиляди от тях в Берлин.

Чехия също се е подготвила приготвя за времето след Брекзит. Фирмите, които работят с Англия, са влезнали в контакт със своите сътрудници, с цел да уточнят продължение на активността си. “Имаме какво да предложим изключително в региона на новите технологии ”, съобщи чешкият дипломат в Лондон.

Испания, една от членките на Европейски Съюз, където има най-вече британци, разгласи на 28 декември, че е приела незабавни ограничения за гарантиране и запазването на актуалните права на английските жители.

Във Франция, където живеят най-малко 150 000 английски жители, също се взети ограничения за подготовка за Брекзит без съглашение, предвиждащи по-специално английските чиновници във френските държавни институции да запазят същите условия за статут и работа, каквито употребяват понастоящем.

Освен това френското министерство на стопанската система е разпратило до 30 000 национални предприятия, които имат бизнес във Англия, специфични указания за деяние. Те включват разбор на последствията при Брекзит без договорка и обрисуване на съответни ограничения, които да бъдат приложени допустимо най-бързо. Сред най-тежките проблеми, за които френските предприятия са предизвестени, са връщането на митата, промени в уеднаквяването на продукцията, неочаквана метаморфоза на логистиката, юридически проблеми, свързани с прехвърлянето на данни.
Демонстранти, подкрепящи Брекзит, са облекли жълти жилетки по време на митинг в Лондон. СНИМКА: РОЙТЕРС

В официално съобщение италианското държавно управление осведоми, че при положение на Брекзит без договорка то е стартирало съгласно Европейска комисия и другите страни от Европейски Съюз паралелна подготовка, с цел да подсигурява със законови ограничения правата на 400-те хиляди италиански жители в Обединеното кралство, както и на английските в Италия. Предприемат се ограничения за отбягване на рисковете за ликвидността, за сигурността на преводите, за промоция на нужната подготовка на предприятията и за ръководство на изключителните обстановки в браншове като превоза, митниците, земеделието, опазването на здравето, науката, образованието, в случай че в тях се постановат интервенции.

Що се отнася до английските жители в Италия – приготвят се законови ограничения, целящи гарантиране на сегашния юридически статут за дълготрайния им престой. Те ще получат време и опция да се употребяват от правата си за достъп до опазване на здравето, работа, обучение, обществени придобивки.

Европейски Съюз като цяло е подготвил редица нови правила, които да уточнят по какъв начин ще се действа при корав Брекзит.

Те плануват

отбрана на

търговията,

превоза и

финансите

Помислено е и за контролиране на полетите, защото Брекзит без контракт може да приключи напълно въздушния трафик към и от Англия. Ако Лондон подсигурява, че няма да трансформира правата на европейските авиолинии сега, европейските членки също ще запазят сделките си с английските авиолинии. Това е част от предложение с 14 изключителни ограничения, ако Англия не подпише контракт за излизане от Европейски Съюз. Ще се наложи всички страни членки сами да предоговарят двустранните въпроси по общественото обезпечаване на свои жители, живеещи на Острова, и британци, живеещи на тяхна територия. При митата Европейски Съюз предлага те да се уреждат с опростени заявления. Мита обаче ще се вкарат.

Тереза Мей: Ако договорката бъде отхвърлена, идва злополука
Британската премиерка Тереза Мей предизвести депутатите, че вероятно отменяне на оферти от нея проект за овакантяване на Европейски Съюз би имало пагубни последици за страната, съобщи Ройтерс.

Мей насочи апела си за поддръжка единствено два дни преди гласуването в Парламента, което се чака да загуби. През декември държавното управление анулира планувано гласоподаване по контрактуваното с Брюксел съглашение, откакто стана ясно, че то няма да получи поддръжката на задоволителен брой депутати. Няма признаци премиерката да е доста по-близо до спечелването на нужната ѝ поддръжка.

Депутатите не би трябвало да разочароват хората, които гласоподаваха за Брекзита, съобщи Мей в публикация във в. “Сънди експрес ”. “Подобно нещо би уязвило пагубно и непростимо доверието в нашата народна власт ”, написа тя. “Затова моето обръщение към Народното събрание този уикенд е просто: време е да забравим игрите и да създадем това, което е положително за страната. ” Премиерката прикани националните избраници да не подлагат Англия на подобен голям риск да излезе от Европейски Съюз без съглашение или пък въобще Брекзит да не се реализира.
Тереза Мей излиза от неделна църковна работа дружно със брачна половинка си Филип. СНИМКА: РОЙТЕРС

Според в. “Сънди таймс ” недоволни депутати считат през идната седмица да се опитат да пресечен или отсрочат Брекзита.

Междувременно стана ясно, че десетина военни плановици са изпратени от английското министерство на защитата в основни министерства по отношение на подготовката на страната за излизане от Европейски Съюз, заяви в. “Обзървър ”. Те ще оказват помощ в планирането на сюжети при положение на Брекзит без договорка.

Ако на 29 март страната излезе от Европейски Съюз без съглашение за търговията и границите, разпоредбите на съюза няма към този момент да се ползват за Англия, която също по този начин няма да бъде обхваната от общите съглашения, като да вземем за пример общите правила за въздушния трафик или комерсиалните съглашения с трети страни.

По-рано тази седмица министерството на превоза тества неизползваемо летище като незабавен паркинг за камиони, който да се употребява при положение на безпорядък по границите. Сухопътната граница със Северна Ирландия и Република Ирландия също ще съставлява огромен проблем, в случай че не се реализира съглашение. Усилията тази граница да остане отворена са един от акцентите на договарянията по Брекзита. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР