На президентските избори през 2019 година Володимир Зеленски Ви победи.

...
На президентските избори през 2019 година Володимир Зеленски Ви победи.
Коментари Харесай

Ако Западът беше послушал, война в Украйна нямаше да има

На президентските избори през 2019 година Володимир Зеленски Ви победи. Каква оценка давате за неговото ръководство на страната, в това число и по време на войната?

Юлия Тимошенко: Допреди началото на войната в Украйна ние бяхме радикална съпротива на президента Зеленски. Не приемахме неговите вътрешни промени, не споделяхме дейностите му. И публичната поддръжка за него бързо падаше преди войната. Но тя промени всичко. Можем да споделяме или да не споделяме решенията на президента, само че в името на отбраната на Украйна в този момент не можем да не сме единни. Затова още в първите дни на войната се събрахме с президента и с целия политически хайлайф на Украйна и си казахме, че в този момент няма да има власт и съпротива, а един тим, който е задължен да победи и дружно с целия свободен свят да завоюва тази война. Ние и в този момент не поддържаме всичко, което се прави през днешния ден в Украйна в стопанската система и финансите. Но знаем чудесно, че след успеха Украйна ще има късмет да построи всичко както би трябвало. Сега преди всичко стои успеха и поради нея ние би трябвало да останем единни във всички сфери, включително и политическата.

Сега наричате съветския президент Путин агресор. Това обаче е същият човек, с който преговаряхте, когато бяхте за повторно министър-председателка на Украйна. Как смятате, дали не е трябвало да бъдете по-предпазлива тогава?

Юлия Тимошенко: Бяхме непреклонни, когато трябваше да отстояваме националните ползи на Украйна, както и тези на Европа. Това се видя чудесно по време на газовата рецесия през 2009 година. Тогава Путин, без никакви пояснения, посред зима спря природния газ за цяла Европа, която тогава получаваше съветски газ през Украйна. Това беше извънредно нападателна и жестока стъпка. А Украйна по това време беше на ръба на пропастта. Това беше първият сигнал, на който всички европейски водачи и европейски страни трябваше да извърнат внимание - трябваше да осъзнаят, че Путин употребява такива способи, пресичайки всички червени линии. Още тогава трябваше да се работи и да не се позволява събитията да се развият до днешните. Още през 2007 година, когато Путин произнесе тирада пред Мюнхенската конференция по сигурността, беше ясно, че агресивността, отводът да се одобри действителността и оспорването на открития международен ред са неговата външнополитическа тактика. Същата година аз написах публикация за нуждата Путин да бъде спрян. Това беше през 2007 година, само че не бях чута. Днес всички ние живеем с следствията от това. Трябва да разпознаваме нападателните водачи доста преди те да стартират да унищожават света. По-добре е да действаме превантивно, в сравнение с да гасим пожари по-късно.

Бившата премиерка Юлия Тимошенко и Петро Порошенко (2005 г.)Снимка: picture-alliance/dpa/dpaweb

През 2008 година, в качеството си на министър-председателка на страната, подадох молба за присъединение на Украйна към НАТО. Ако тогава моето предложение беше чуто, а Украйна беше получила график за присъединение към НАТО, в случай че през 2008 година се бяха отворили вратите на НАТО за Украйна, през днешния ден нямаше да има война. Днес в Европа щеше да има мир, стотици хиляди хора щяха да са живи и нямаше в този момент да живеем с последствията от тази покруса, която се усеща в цяла Европа и целия свят. Просто е належащо да се работи в точния момент. Това е моето умозаключение.

Моето държавно управление тогава на процедура извърши цялата подготовка за сключване на Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз. Но откакто Янукович пристигна на власт с голяма изборна машинация, ми беше потърсена сметка за всичко това – и се озовах в пандиза. Янукович беше марионетка на Кремъл, а там не простят такива неща. Те постоянно са работили брутално. Днешната война е просто следващата такава свирепост, клане, принуждение. Така те утвърждават имперската си политика.

Много украинци имат проблем с това да ви възприемат като жертва, тъй като ви считат за човек, натрупал доста пари посредством съмнителни газови покупко-продажби. Неслучайно в Украйна сте известна и като „ газовата принцеса “.

Юлия Тимошенко: Това е безусловно погрешно. Всички условия са изцяло изяснени и има всички правосъдни решения, които потвърждават тъкмо противоположното. Стана ясно, че няма даже намек за някакво закононарушение. Това просто беше една политическа кавга. Когато се занимаваш с политика и се противопоставяш на системата, още повече такава, подкрепяна от Кремъл, би трябвало да си подготвен на всичко. И през днешния ден виждате, че и в Русия, и в Беларус съперниците на режима са в пандиза. Същото беше и в нашата страна. Но през днешния ден страната се възвръща и аз имам вяра, че в Украйна в никакъв случай повече няма да има политически репресии и политически стимулирано гонене на хора.

В Украйна следващата година би трябвало да има президентски избори. Смятате ли, че те би трябвало да се проведат, в случай че не престават военните дейности? И смятате ли да се кандидатирате още веднъж? Вече три пъти сте се кандидатирали, още ли се надявате да станете президент на Украйна?

Юлия Тимошенко: Смятам, че в такава гореща фаза на войната избори са невъзможни. Защото това няма да са избори. Значителен брой хора, които през днешния ден или са били принудени да изоставен Украйна, или се борят за Украйна, ще бъдат лишени от правото да се кандидатират или да гласоподават. Не може да се прави политика, когато всеки ден те нападат с ракети. Това е недопустимо и невероятно. Ето за какво ние сме за демократични, почтени, безусловно свободни избори, само че най-малко шест месеца след края на тази война.

И мога да кажа сигурно, че нашият екип сигурно ще взе участие в парламентарните и локалните избори, тъй като можем да изведем Украйна от икономическата, финансовата и обществена рецесия в следвоенния интервал. Що се отнася до президентските избори, единствено времето ще покаже. Всичко ще зависи от това по кое време ще завърши войната, тъй като съм уверена, че тя ще завърши с победа.  И тогава ще вземем решение по какъв начин ще участваме в президентските избори.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР