На пресконференция в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск

...
На пресконференция в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск
Коментари Харесай

Туск с остри критики към Тръмп преди срещата в София

На конференция в София ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че Европа се нуждае от единен политически фронт. В изказването си, което даде в Националния замък на културата, той показа на публицистите главните тематики на работната вечеря през днешния ден и на утрешния Съвет на Европейски Съюз, отдаден и на Западните Балкани.

"Искам Европейска комисия да получи зелена светлина, тъй че да е подготвена да работи, когато европейските ползи са наранени. Трябва да търсим способи да намираме сътрудници, с цел да адресираме за съществени проблеми по отношение на програмата на Иран и техните районни действия. Европа би трябвало да е признателна на президента Тръмп, тъй като с помощта на него ние се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че в случай че ни би трябвало помощ, ще намерим тази помощ на края на личната си ръка. Европа би трябвало да направи всичко допустимо да се отбраните, без значение от Трансатлантическата връзка, само че в това време, би трябвало да се готови и за тези сюжети, в които би трябвало да действаме независимо. ", изясни Туск.

По отношение на комерсиалните връзки със Съединени американски щати ръководителят на Съвета уточни, че единството на Европейски Съюз е най-голямата мощ и би трябвало да бъде върната нормалността в дебата.

"САЩ и Европейски Съюз са другари и сътрудници. Тарифите за алуминия и стоманата не могат да бъдат оправдани със опасност за националната сигурност. Това е неуместно ", възкликна Туск.

На 17 май следва срещата на Европейски Съюз с водачите на Западните Балкани, сподели още Доналд Туск. Тя дава благоприятни условия и за двете страни да препотвърдят европейските вероятности на региона.

"Надявам се да държим нашите другари от Западните Балкани покрай Европейски Съюз ", разяснява ръководителят на Европейския съвет и добави, че общността желае да покаже, че е загрижена за развиването на Балканите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР