На пресконференция в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск

На пресконференция в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск ...

Туск с остри критики към Тръмп преди срещата в София.


На пресконференция в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа се нуждае от обединен политически фронт. В изявлението си, което даде в Националния дворец на културата, той представи на журналистите основните теми на работната вечеря днес и на утрешния Съвет на ЕС, посветен и на Западните Балкани.

"Искам Европейска комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските интереси са засегнати. Трябва да търсим начини да намираме партньори, за да адресираме за сериозни проблеми относно програмата на Иран и техните регионални дейности. Европа трябва да е благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че ако ни трябва помощ, ще намерим тази помощ на края на собствената си ръка. Европа трябва да направи всичко възможно да се защитите, независимо от Трансатлантическата връзка, но в същото време, трябва да се подготвени и за тези сценарии, в които трябва да действаме самостоятелно.", обясни Туск.

По отношение на търговските отношения със САЩ председателят на Съвета посочи, че единството на ЕС е най-голямата сила и трябва да бъде върната нормалността в дебата.

"САЩ и ЕС са приятели и партньори. Тарифите за алуминия и стоманата не могат да бъдат оправдани със заплаха за националната сигурност. Това е абсурдно", възкликна Туск.

На 17 май предстои срещата на ЕС с лидерите на Западните Балкани, каза още Доналд Туск. Тя дава възможности и за двете страни да препотвърдят европейските перспективи на района.

"Надявам се да държим нашите приятели от Западните Балкани близо до ЕС", коментира председателят на Европейския съвет и допълни, че общността иска да покаже, че е загрижена за развитието на Балканите.


Източник: fakti.bg