На предложение към Нургюл Салимова да се състезава за Азербайджан

...
На предложение към Нургюл Салимова да се състезава за Азербайджан
Коментари Харесай

Азербайджан или Турция може да поискат Нургюл да се състезава за тях

На предложение към Нургюл Салимова да се състезава за Азербайджан се тормози треньорът на нашата надарена шахматистка Живко Жеков. В изявление пред NOVA той посочи, че в случай че сходна преференциална оферта от друга страна пристигна, той няма да убеждава Нургюл да я отхвърли.

„ Ако от друга страна пристигна оферта, да вземем за пример от Азербайджан, за което аз мощно се тормозя и имам подозрение, или пък от Турция – там офертата ще бъде примамлива, и аз, който смятам себе си за родолюбец, няма да й кажа “Недей да я приемаш ”, акцентира Жеков.

Самата Нургюл уточни, че е била стимулирана от поддръжката от България, само че също от Азербайджан и Турция.

" Много хора от България, Азербайджан и Турция ме подкрепяха от самото начало. Така че съм доста щастлива да видя, че хората в действителност харесват по какъв начин играя шах и се любуват на играта ми “, сподели тя след финала.


Треньорът й Жеков напомни: „ Със сигурност не познавам различен български шахматист, който да е развял толкоз доста българския трикольор и като облекло и като знаме. “

Но поради организационния батак в българския шахмат, Нургюл не може да чака награди и финансиране от приключилата Световна купа.

" Понеже е купа, а не шампионат, не се дават награди, не се финансира, не се регистрира като постижение на състезателя от съответната федерация. Абсурдите на нормативната уредба са безкрайни ", съобщи треньорът на Нургюл.

 

Междувременно в шахматните среди в действителност настойчиво се разяснява опцията Нургюл да премине към Азерската федерация по шах, само че публично удостоверение все още по въпроса няма.

 

В същото време съветски медии показват гросмайстора Ниджат Абасов, който също е от Азербайджан, като неин треньор по време на международната купа в Баку. Ролята на азера там Жеков изясни по следния метод: " В шаха всеки играч от време в точния момент работи с някой добър гросмайстор, прочут с това, че има познания и може да ги предава, против възнаграждение. Това е работата с Абасов. Естествено, по този начин имаш и положителни връзки с него. Като отидеш в Азербайджан и той е там - обикновено е да ти помогне при потребност. Това е присъединяване на Абасов ".

 

Темата набра изключителна скорост и във фейсбук. Десетки разясняват в мрежата опцията Салимова да получи оферта да се състезава за непозната страна. Като множеството я поучават да одобри, защото страната ни не се е погрижила за нея финансово и шаха в частност.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР