На празник – като в делник. За плаващите е обичайно

...
На празник – като в делник. За плаващите е обичайно
Коментари Харесай

Няма делник, няма празник: Как моряците на един български кораб посрещат Коледа

На празник – като в делник. За плаващите е всекидневно на най-семейния празник да са надалеч от фамилията. В навечерието на празниците 19-членният екипаж на кораба „ Осогово ” на Българския морски флот товари насипни пелети във Варна. „ Корабът не стопира, без значение дали е празник или делник ”, споделя капитанът Росен Миланов пред bTV.
Затова ще честват единствено половината моряци. Част от екипажа се качва на автобус тъкмо в този момент. Така коледната софра ще сплоти колектива още с първите благи – към Украйна.

На борда няма декорация. Само един от моряците поставя лампички в кабината си.

Най-трудно е за по-младите момчета, като третия асистент, който на кадетския си автобус към този момент е посрещал празниците надалеч от вкъщи. Костадин Йорданов признава, че доста му липсват синът му и жена му.

Гавраил Горчев е потомствен моряк – наследява специалността от татко си и дядо си. „ С годините се привиква. Живот и здраве, като се приберем у дома, някои работи се компенсират и всичко е наред”, споделя той.

 Как посрещат Коледа моряците на един български транспортен съд

Емоциите ще са по-силни за готвача Пламен Петров, тъй като за първи път е член на български екипаж. Ще зарадва сътрудниците си с пълнени чушки с фасул, сарми, питка и саралия.

 Как посрещат Коледа моряците на един български транспортен съд

„ За приготовленията на вечерта за Бъдни вечер ще има хора, които ще оказват помощ, които не са от домакинската команда и ще има и за тях – кой да цялостни пиперки, кой да навива сърми, различен ще прави торти, трети – питки”, коментира той.

А на Коледа в салета – корабната столова, ще заухае на пълнена пуйка с кисело зеле.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР