На празнична церемония в Зала 1 на Националния дворец на

...
На празнична церемония в Зала 1 на Националния дворец на
Коментари Харесай

„Истанбул червен” грабна наградата на CIneLibri за най-добра адаптация по книга

На празнична гала в Зала 1 на Националния замък на културата бе връчена премията CineLibri за “най-добър филм по книга ”. Отличието за най-изкусна акомодация отиде при режисьора Ферзан Йозпетек за кино лентата „ Истанбул червен ”, основан по претекстове от личния му едноименен разказ.

Отличието се присъди на лентата поради истинския режисьорски и кинематографичен метод към тематиката за пътуването към себе си и копнежа за смяна, пречупени през загатна за едно идилично минало. Филмът се явява самобитно продължение на книгата, само че остава правилен на духа и атмосферата на текста. Международното жури, в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков, избра кино лентата измежду 8 екранизации от тази и предходната година.

Ферзан Йозптек е роден в Истанбул, само че от 17-годишен живее и твори в Италия. В първата му книга „ Истанбул червен ” се крие доста от неговата персонална история, а на корицата и можем да забележим фотография на майка му. Във филмовата акомодация вземат участие известните артисти от турски генезис Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр. За основаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години. Самият Истанбул е одушевен и участва във кино лентата с цялата си носталгична хубост като илюстрация на настроението на героите.

Мотивацията за избора на журито може да бъде подкрепена и с откъс от книгата - „ Истанбул червен ” на Ферзан Йозпетек завоюва премия CineLibri 2017, тъй като „ когато разкажеш на някого живота си и той се трансформира в история, мракът се трансформира в светлина и светлината ти демонстрира пътя. ”

Днес в България дойде различен от специфичните посетители на CineLibri – израелският публицист Давид Гросман. Настоящият притежател на интернационалната премия „ Ман Букър ” следва да се срещне на следващия ден с президента на България Румен Радев. На 18-и октомври в книжовен клуб „ Перото ” създателят ще участва и на още една среща – с българските читатели, които ще могат в негово наличие да научат повече за творчеството му.

Фестивалът продължава с прожекциите на филмите от програмата до 22 октомври. Не пропускайте да видите отличения филм на огромен екран.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР