На пръв поглед изглежда, че лятото е най-доброто време от

...
На пръв поглед изглежда, че лятото е най-доброто време от
Коментари Харесай

Как убиваме двигателя на автомобила през лятото?

На пръв взор наподобява, че лятото е най-хубавото време от годината за хората и за колите. Отдавна забравени са студените стартове и дългите загрявания, замръзването на ключалките и вратите, нуждата да се почиства от сняг и справяне със заледяването на чистачките. Но през горещите дни някои елементи на колата също изпитват огромни компликации.
Прочетете още
Лятната употреба е не по-малко рискова за автомобилния мотор от зиминия мраз, считат специалистите, предавa Money.

Нека ви напомним какви проблеми могат да зародят в горещия сезон с най-скъпия елемент в автомобила - мотора.
 Снимка 391889
Прегряване

Това е водачът по рискове за силовия елемент в летните жеги. Има две вероятни аргументи: или охладителната система не се оправя, или моторът отделя повече топлота от естественото.

Не напълно изправната охладителна система, която е работила задоволително добре, най-малко през другите сезони, изчерпва опциите си през лятото.

Какво може да се обърка в охладителна система?

Първо проверете равнището на антифриза. Защото в случай че е ниско, тогава не може да се реализира обикновено изстудяване на мотора. Но не забравяйте, че това може да се направи единствено на мотор, който е охладен до най-малко 60 ° C. Първо открийте и поправете повода за теча, след което долейте антифриз до предписаното равнище.

На второ място измежду аргументите е запушен нагревател на охладителната система. Освен това преносът на топлота може да бъде неприятен както извън, по този начин и от вътрешната страна. Решението е просто - промийте радиатора извън, без да го демонтирате, което, за жалост, е мощно затруднено от топлообменника на климатика. Ако това не помогне, би трябвало да премахнете радиатора, да ревизирате за огромен брой задръстени ламели, да опитате да изплакнете от вътрешната страна и в случай че всичко е неприятно, сменете с нов.

Следващата причина може да е щета на охлаждащия вентилатор. Тук всичко е ясно - ремонт, не можете да карате през лятото без вентилатор.

Термостатът също може да се повреди. Непълното отваряне на неговия клапан ще докара до утежняване на подаването на антифриз от мотора към радиатора. Присъдата още веднъж е подмятна.

Рядко, само че има неизправности на помпата на охлаждащата течност. Например работното колело може да " загуби " лопатките си или да се върти на вала. Няма циркулация на течността - следва бързо прегряване.

Защо един мотор може да създава повече топлота? Това може да бъде породено от гориво с ниско октаново число, на което интелигентната система за ръководство на мотора ще реагира, като зададе късно запалване. В резултат на това в мотора остава повече топлота.
 Снимка 391907
Разход на масло

През лятото моторът може да остане с недосстатъчно количество масло. Причините са увеличено изгаряне и неналичието на надзор на равнището.

Моторното масло става " по-тънко " заради повишение на температурата на мотора като цяло. Важна роля за охлаждането на маслото играе обдухването на масления съд под картера на мотора, в който се намира по-голямата част от маслото. В последна сметка разликата е явна, въздух с температура от -30 ° C или + 30 ° C обухва с огромна скорост капака под картера. Следователно през лятото, даже при работещ мотор, по-тънкото масло изгаря по-бързо.

През лятото при положителни сухи пътища караме с по-висока скорост. Любителите на дълго шофиране със неразрешената скорост над 150 км / ч могат да се сблъскат с доста висока консумация на масло в мотора. Толкова огромна, че в случай че не погледнете контролните лампи на арматурното табло, една от които ще алармира за ниско налягане на маслото, моторът може да се " прецака " доста бързо.

Претоварване

Голямото натоварване на автомобила износва мотора по-бързо и от време на време може да докара до огромна щета.

През зимата коли с ремарке по пътищата нормално не се срещат. Но през лятото, с изключение на пасажерите, някой влачи строителни материали на ремарке до къщата на село, различен каравана или лодка, трети е натоварил всевъзможен голям багаж. Двигателят при такива условия работи дълго време на оптимален режим на натоварване.

А моторите на леките коли, за разлика от тези на камионите, нормално са разчетени за доста по-ниски натоварвания. Такава работа на границата на опциите ще усили износването на мотора и в случай че към този момент е имало проблем в някои негови детайли, ситуацията може внезапно да се утежни. Може да заклещи втулката на коляновия вал или да образува надраскване по стената на цилиндъра. Всичко това се улеснява от двата казуса, изброени по-рано - висока температура на мотора и по-рядко масло.

Препоръките са елементарни - съобразявайте товара на автомобила с неговите благоприятни условия.

Вода на пътя

През лятото наводненията се случват не рядко и колите се сблъскват с големи локви по пътищата. И в случай че лидерът, заради незнание или заради глупава самонадаяност, се опита да се премине през дълбока локва със скорост, тогава огромно количество вода ще попадне във въздухозаборника на мотора. Достигайки до цилиндрите на мотора, той ще аргументи воден удар. Буталото, по пътя си към горната мъртва точка, ще се опита да компресира водата, която, както знаете, е несвиваема. Това ще повреди буталото или биелата. И това сигурен главен ремонт или замяна на мотора.

Много прахуляк

Шофьорите в нашата страна срещнат голямо количество прахуляк по българските пътища. Въздушният филтър е предопределен да пречиства въздуха, влизащ в мотора от него. И най-интересното е, че като се замърси, той стартира да почиства въздуха даже по-добре от нов. Но при рисково замърсяване е вероятен пробив на филтриращата завеса - и цялата нечистотия в един миг ще попадне в мотора.

Друг вероятен проблем: по относително незапрашени пътища можете да шофирате дълго време със спукан всмукателен тракт и да не знаете за това. Някъде тръбата е спукана, някъде скобата не е затегната и вследствие на това въздухът минава през филтъра. В мощно запрашен сектор от пътя същият този прахуляк в огромни количества ще стартира да навлиза в мотора, ускорявайки износването му. За това дано притежателите на коли, които отиват на дълго и прашно пътешестване, да слагат нов филтър и вероятно да вземат авариен със себе си. И, несъмнено, да ревизират целия всмукателен тракт от корпуса на въздушния филтър до главата на цилиндъра за течове.

Т урбокомпресор

Двигателите с турбокомпресор, които дават доста мощ от дребен работен размер, също страдат от всичко изброено нагоре, само че имат идруго едва място. Ако след дълго пътешестване с доста ускоряване и даже в жегата моторът на колата да спре за отмора, на турбокомпресора това няма да се хареса. Факт е, че маслената помпа ще спре да доставя смазка към лагерите на турбокомпресора, а роторът към момента ще се върти по инерция с периодичност от десетки хиляди обороти. И лагерите могат да бъдат бракувани.

Превенцията е елементарна: оставете мотора да работи за минута или две след тежко каране, преди да изключите мотора.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР