На прага на местните избори, почти двойно са се увеличили

...
На прага на местните избори, почти двойно са се увеличили
Коментари Харесай

Преди местните избори: Почти двоен ръст на регистрациите по настоящ адрес

На прага на локалните избори, съвсем двойно са се нараснали новите регистрации по сегашни адреси. Това се случва тъкмо шест месеца преди вота, както се изисква от закона, с цел да гласуваш в избрана секция, заяви специалистът от Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков.

Според него това е обезпокоителен сигнал. „ Фалшификация не бих го нарекъл, доколкото по принцип е законно да си сменим адреса. Алармиращо е огромните бройки. Ако едно село е от 100 души, ние имаме над 100 нови регистрирани “, уточни Цицелков.

Навежда ме на мисълта, че преместването на доста от тези хора е стимулирано – от огромни партийни централи, от локални играчи, които в действителност си нагласят резултата. Това се назовава „ джеримендъринг “ – с дребни операции да се изкриви представителността.
Това обаче се е случвало и други години преди локални избори, напомни изборният специалист.

„ Има „ механически следи “, които можем да забележим – като тази смяна на адреса. Изследването на Института за обществената среда е от интервала януари – април тази година, в който се съблюдава 6-месечния период за регистрация преди локални избори. Днес към този момент никой не си мести адреса. Защото мотивацията е изборите “, уверен е той.

Местните политики са там, където ние като жители най-вече ги усещаме. Нашият кмет има най-голямо отношение към нас, като чувството за власт.
Цицелков уточни случаи, в които на един адрес се записват 1800 индивида. Това не е разрешено от закона, само че на процедура се взема решение от локалния кмет.

Според изборния специалист, едно допустимо решение на този проблем е дейната регистрация. Но общо взето се разчита, че в България такова нещо не се прави.

Българите с двойно поданство – българско и македонско – всеобщо са записани на един адрес. На тях им е даден длъжностен адрес.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР