На прага на грипния сезон, когато се очаква сезонният грип

...
На прага на грипния сезон, когато се очаква сезонният грип
Коментари Харесай

Лични лекари на прага на грипния сезон: Липсва организация

На прага на грипния сезон, когато се чака сезонният грип да се " смеси " с ковид и това да усили потока към здравната система, хората " на първа линия " в контакта с пациентите – персоналните лекари споделят, че доста въпроси остават неизяснени, а опциите им за диагностика – мощно лимитирани. Уж начертаният път на пациента остава обгърнат в мъгла, заобиколен и в последна сметка сложен за осъществяване, което в допълнение " изнервя " ситуацията.

" Ние сме на първа линия не във връзка с парите, а във връзка с прегледите. При нас идват всевъзможни хора. И сега има пациенти с температура и пневмония. Нито имаме някакъв ясно начертан път, нито опция да назначаваме проучвания. Разчитаме на към този момент насъбрания опит и информация от сътрудници. На процедура който както се ориентира и каквото може да направи, ще направи. Което е доста надалеч от проведено справяне с епидемиологичната конюнктура ", разяснява пред Mediapool доктор Виктория Чобанова, общопрактикуващ доктор с процедура в Ихтиман. Проблемите и неяснотите, които стоят пред нея и хиляди нейни сътрудници и вероятните решения, са ясно дефинирани в разбор на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, изпратен в края на предишния месец до здравните институции. И до момента обаче реакция няма, сподели пред Mediapool ръководителят на сдружението доктор Любомир Киров.

С първите случаи на Covid-19 у нас през март директният достъп на пациентите с грипоподобни признаци до персоналните лекари беше " неразрешен " и беше въведена рекомендация да им звънят по телефона, а оттова персоналните лекари да ги пренасочват нататък по веригата – Спешна помощ, РЗИ и така нататък На процедура нищо от тези рекомендации не беше спазвано, като пациентите се самонасочваха, прозвънявайки и обикаляйки персонално всички вероятни звена по веригата до момента в който някъде се класират да им извърнат внимание, а институциите си ги прехвърляха едни на други. За да бъде избегнат сходен сюжет при възможна втора вълна през тази есен, когато коронавирусът ще се застъпи със сезонния грип, лекарите заговориха за нуждата от разписването на ясно начертан път и логаритми за това кой и къде да търси помощ, при какви признаци и композиция от признаци би трябвало да се назначават проучвания, с цел да се сложи диагноза. Личните лекари настояха и за облекчение на настоящия муден ред, който на процедура не им разрешава те да назначават PCR проби, което мощно затруднява и удължава пътя на пациентите до диагностиката им.

Повече въпроси в сравнение с отговори

На прага на новата образователна година и завръщането на хората назад на работните им места въпросите към момента остават повече от отговорите. Например: кои пациенти да бъдат тествани и по чие предопределение, с какви проби (PCR, комбинирани проби за грип и ковид, др.), при каква логистика да се прави тестването по линия на НЗОК, със средствата от Европейски Съюз, дарения и други Един от въпросите е да вземем за пример дали да се тестват всички пациенти или единствено някои с избрани недоволства , дали единствено хора със признаци или и контактни на потвърдено заболели от фамилията, работното място и така нататък През интервала от 2-3 месеца грипен интервал всяка година към 1 млн. души търсят лекарска помощ с недоволства като хрема, кашлица, температура и така нататък и в случай че всеки един би трябвало да бъде тестван това би коствало 60 млн. лв. по цени за проучванията на НЗОК, което е целият ѝ годишен бюджет за проучвания, са пресметнали от сдружението на джипитата. Т.е. е неотложно в допълнение финансиране и от други източници , както и селекция кои пациенти въпреки всичко да бъдат тествани и кои не с публични средства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР