На прага на 2024 г., светът е мозайка от нации,

...
На прага на 2024 г., светът е мозайка от нации,
Коментари Харесай

Дисекция на злото: Най-корумпираните държави в света за 2023 г.

На прага на 2024 година, светът е мозайка от народи, които се борят с необятното разпространяване на корупцията, а всяко общество понася тежестта ѝ върху ръководството, стопанската система и обществените структури.

По тази причина на най-корумпираните страни в света и преглежда особеностите на това отрицателно събитие във всеки район.

По време на изследването за създателите излиза наяве, че битката с корупцията изисква освен това от наказателни ограничения – изисква систематични промени, етично водачество и транспарантна световна общественост.

Ето кои са водещите страни в Топ 20 с най-сериозно публикувана корупция:

Сомалия

Начело на листата е Сомалия, която е една от най-бедните страни в света с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от 544 $.

Корупцията е проникнала даже в централната банка на страната, където се правят обилни тегления за персонални цели.

Сирийска арабска република

В изискванията на дългогодишни спорове Сирия се бори с опустошителни условия, като реализира 533 $ Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Корупцията се разгръща във всички сфери - от общинските чиновници до армията, като в допълнение утежнява стандарта на живот за елементарните хора.

Южен Судан

Една от най-младите страни, Южен Судан, с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от 326 $, страда от съществени спорове.

Корупцията прониква на всички равнища, като поразява както високопоставени държавни чиновници, по този начин и организации и служащи на ниско равнище.

Венецуела

Венецуела, страна богата на нефт, има невисок Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в размер на 3 052 $.

Корупцията в държавното управление провокира непрекъснати политически безредици.

Обвиненията към ръководещите гласят, че администрацията отклонява приходите от нефт и подхранва трафика на опиати.

Йемен

Йемен, който е измежду последните страни, премахнали робството, е изправена пред обвинявания в продължаващо иго.

Претърпяла десетгодишна революция, в този момент тя е една от най-бедните страни в света с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от 891 $.

Корупцията подхранва митингите, предшестващи войната и продължава да заема централно място в гражданския спор.

Пакистан

Слабите стопански резултати в Пакистан се дължат на възходящата корупция, резултат от слаби институции, които попречват икономическия напредък.

Слабите институции са водещата причина за корупцията в страната. Други фактори са неналичието на политическа воля за преустановяване на корупцията в бюрократичната администрация; ниските заплати в обществения бранш и високата инфлация.

Правителствените организации в Пакистан са упреквани за разпространяването на корупцията, защото те дават отговор за разпределението на обществените запаси на страната.

Правоприлагащият отдел би трябвало да обезпечава реда и законността, само че за жалост е считан за най-корумпираната организация в страната.

Либия

В изискванията на политическа неустойчивост Либия неотдавна се сблъска с пагубни наводнения, които евентуално са свързани с корупционни практики в границите на планове за създаване на язовири.

Северна Корея

Под продължителното ръководство на династията Ким, Северна Корея остава изолирана страна, строго следена от водача Ким Чен Ун.

Хаити

Карибската страна, е упрекната в заграбване на милиони от нейните водачи, а полицията също е упрекната в придобиване на власт посредством противозаконни способи.

Екваториална Гвинея

В Централна Африка Екваториална Гвинея се състои както от островни, по този начин и от континентални територии.

Икономиката на страната е съществено наранена от корупцията, което води до поредни години на икономическа криза.

Бурунди

Бурунди, африканска страна без изход на море, има обезпокоително невисок Брутният вътрешен продукт на глава от популацията - 292 $.

Ширещата се корупция постоянно пречи на бизнеса да работи свободно в страната.

Туркменистан

Туркменистан, страна без изход на море в Централна Азия, може да се похвали с стопанска система на стойност 82 милиарда $.

Обвиненията в корупция постоянно водят до оставки на държавни чиновници, което оказва въздействие върху разнообразни аспекти на публичния живот.

Никарагуа

Никарагуа, ситуирана в Централна Америка, има Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в размер на 2 126 $.

Широкоразпространената корупция е довела до значими каузи, в това число вкарването в пандиза на някогашен президент.

Коморски острови

Коморските острови, дребна африканска островна страна, са очевидци на завладяващи кавги, изключително на един, обвързван с продажбата на паспорти от държавното управление.

Чад

Чад, африканска страна без изход на море, поддържа Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в размер на 755 $.

Страната е претърпяла няколко цивилен войни и диктаторско ръководство, като нелегитимните водачи разчитат на корумпирана система, с цел да запазят властта си.

Демократична република Конго

Демократична република Конго разполага с обширни естествени запаси, в това число минерали като мед и кобалт.

Подобно на Нигерия обаче, корупцията попречва опцията за оптимално потребление на тези запаси в цялостния им капацитет.

Гвинея-Бисау

С Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от 450 $ Република Гвинея-Бисау се бори със слаба правосъдна система, ниски заплати в обществения бранш и други провокации, които предизвикват необятно публикуваната корупция и проблеми като трафика на опиати.

Конго

Република Конго, ръководена от един и същи режим от 1997 година насам, е изправена пред обвинявания против своя водач за струпване на парцели в чужбина посредством корупционни схеми, макар че той отхвърля обвиняванията.

Република Судан

Известен с високите равнища на подкупи в правоприлагащите органи, Судан от години се бори с финансови злоупотреби и корупция в бюджетите.

Държавата Еритрея

Еритрея, изпаднала в беднотия страна с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от едвам няколкостотин $, е изправена пред повтарящи се обвинявания в потъпкване на правата на индивида и свободата на изложение в границите си.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР