На последното си заседание от миналата седмица ЕЦБ реши да

...
На последното си заседание от миналата седмица ЕЦБ реши да
Коментари Харесай

Ще спаси ли ЕЦБ еврото?

На последното си съвещание от предходната седмица ЕЦБ реши да увеличи главната си рента с най-високото еднократно нарастване в своята история в опит да овладее нажежената до алено инфлация в Единното европейско пространство. Ще докара ли този невиждан скок на лихвите (с 0,75% до 1,25%) до стремежи резултат и ще поддържа ли eврото Централната Банка на Европа?

Изправена пред невиждано висока инфлация, невиждани цени на естествената газ и електрическата сила Европейската Централна банка има още един голям проблем - слабото евро, което в последните месеци се потопи до двадесетгодишно дъно по отношение на щатския $. Слабата единна валута мултиплицира растежа на потребителските цени, защото вносът на енергоносители обикновенно е деноминиран в щатски долари. Колкото по-скъп е доларът толкоз по-висока е цената на крайния артикул, който заплащат консуматори, надлежно инфлацията пораства. Друг отрицателен резултат, който слабото евро оказва върху Европейските стопански системи е утежняването на така наречен " terms of trade ".

На процедура това значи, че вносните цени на ресурсите се покачват по-бързо в сравнение с производителите могат да трансферират в крайната цена на продукта. Резултатът е отрицателен търговски баланс в Еврозоната, нещо нечувано през последните десетилетия. На конференцията след съвещанието в четвъртък запитана дали решението за повишение на лихвите с 0,75% е повлияно от слабото евро, Кристин Лагард отговори, че централните банкери са деликатни и следят развиването, само че нищо повече. Със сигурност обаче в дневния ред на ЕЦБ е участвала и точка, в която е обсъждана слабостта на единната валута.

Основният въпрос в този момент е ще поддържа ли еврото настоящото покачване на лихвите. Централните банкери обявиха подготвеност и за бъдещи дейности, което " хвана " пазарните участници неподготвени, защото първичните упования бяха за бързи и високи покачвания на лихвата, които обаче няма да надминат 1,5% до края на годината. Веднага след оповестяване на решението единната валута нарастна до 1,0080 евро за $, което никога не може да се назова съществено. В понеделник сутринта обаче EUR се увеличи съвсем до 1,0200 евро за $, главно подкрепено от новините за триумф на Украинските военни към Харков.

Само по себе си покачването на лихвите обаче едва ли ще даде заможен резултат за европейската валута. " Основните проблеми, както отбелязахме са външни шокове - цените на енергийните запаси, рецесионните упования за европейските стопански системи, както и непривлекателната капиталовата среда сега. Това са факторите, върху които краткосрочните лихви на ЕЦБ не могат да повлияят непосредствено ", споделя Веселин Бекяров, основен валутен дилър за България в. Взимайки поради и нападателния звук на щатските централни банкери, където покачване на лихвите от 0,75% през септември наподобява несъмнено, прогнозите за по-голямо покачване на единната валута са малко евентуални. " Очакваме през идващите седмици ценово придвижване в обхват сред 0,9900 и 1,0200 евро за $, а в по-дългосрочен проект връщане към най-ниските регистрирани равнища от 0,9870 и 0,9800 ", споделя още Веселин Бекяров.

През актуалната седмица с интерес ще следим данните за инфлацията в Съединени американски щати, които следва да бъдат оповестени през днешния ден в 15.30 ч. (прогноза 8,1% на годишна база за м. август при предходна стойност от 8,5% на годишна база за м. юли), както и на инфацията в Еврозоната планувана за петък в 12 ч. (очаквана стойност 9,1% на годишна база за м. август при 9,1% на годишна база за м. юли). Енергийните министри на страните от Европейския съюз пък не престават с разискването на ограничения за понижаване на цената на енергоносителите.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР