На последното открито заседание на кризисния щаб за ерегетиката, служебният

...
На последното открито заседание на кризисния щаб за ерегетиката, служебният
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката бави методиката за директни компенсации на домакинствата

На последното намерено съвещание на спешния щаб за ерегетиката, служебният министър на енергетиката Росен Христов пое ангажимент да бъде създадена методика за преразпределение на свръхприходите от произвеждане на сила. Оттогава минаха повече от две седмици без какъвто и да било прогрес в тази посока. Институтът за развиване и ръководство на ресурсите (ИРУР) още веднъж припомня, че от 1 декември 2022 година влиза в действие Регламент 2022/1854 на Съвета на Европейски Съюз, осигуряващ на страните-членки всеобхватни и в детайли написани механизми за събиране на свръхприходите на частните и държавните енергопроизводители. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Основните цели на Регламента са подкрепяне на крайните консуматори да се оправят с отрицателните резултати от енергийната рецесия, която провокира рекордна за Европейски Съюз инфлация. ИРУР упорства за непосредствено парично субсидиране на жителите. Нещо, което към този момент се ползва в голям брой европейски страни като Германия, Италия, Гърция.

Въвеждането на методика за директни заплащания към крайния консуматор е използване на европейския механизъм на здравия разсъдък за справяне с рецесията. Инфлацията в България към този момент е близо 20%, което е два пъти повече от европейската. Действащите обезщетения на бизнеса действително не подтикват никой да пести сила, което е другата съществена цел на Регламента. В същото време обаче парламентарната комисия по енергетика одобри на първо чете вместо 250 лева бизнесът към този момент да заплаща 200 за /МВтч., а разликата до пазарната цена да продължи да се поема от страната. До в този момент са изплатени над 10 милиарда лева, а за 2023 година тази сума може да доближи 16 милиарда лева Въпреки това цените на стоките и услугите не стопират да порастват. Сиренето да вземем за пример нарастна с близо 55%.

Затова би трябвало да се разработят нови финансови критерии за приемане дотации за промишления ток, защото настоящите сега ускоряват спекулативното държание на бизнеса и не го подтикват да вкарва енергоспестяващи технологии.

ИРУР смята, че в най-кратки периоди служебното държавно управление би трябвало да създаде механизми, посредством които да се преразпределят средствата от свръхприходите и да доближат до крайния консуматор. Евтиният ток за бита не е задоволителна мярка за подкрепяне на семействата, които и сега, през държавния бюджет, изплащат обезщетенията на бизнеса. Потребителската кошница нарастна с 400 лева, а персоналната инфлация на всеки е друга. За някои жители тя надвишава 40%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР