На последната сесия на Общински съвет – Пловдив на 24

...
На последната сесия на Общински съвет – Пловдив на 24
Коментари Харесай

Коректна информация за цените на билетите и услугите в пловдивските музеи

На последната сесия на Общински съвет – Пловдив на 24 март бе гласуван текстът на новата " Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив “. Това се случва всяка година, като в процеса на нейната актуализация, всички институции, в това число общински културни институти в посочен период, дават своето стимулирано документално предложение при положение, че предлагането им съдържа заложено нарастване на цените. 

Тази година Общински институт " Старинен Пловдив " не е заложил смяна на цените на нито един от своите обекти. Единствената смяна касае основаването на нова услуга " реституция от експерт на културна полезност “. Услугите на Лабораторията по консервация и реституция ще костват 25 лева на час без Данък добавена стойност,, без включително материали.  ОИ " Старинен Пловдив “ стопанисва Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Галерия " Златю Бояджиев ", Къщата на Верен Стамболян, музейна аптека " Хипократ ",

Къща Недкович, Римски стадион, Къща " Клианти “, Античен спектакъл, Малка базилика и Епископската базилика на Филипопол, Билетен център на пл. " Стефан Стамболов “, Туристическите центрове, Източен бранш на Античен стадион на Филипопол (търговска постройка на ул. " Княз Александър I " №11). 

Промяна няма и в обектите на Градска художествена изложба. Въведена е цена за посещаване на новата обновената експозиция на ул. " Съборна “ №14 - 6 лв.. Постоянната експозиция на Градската изложба ще отвори порти на 15 април с ослепително реставрирана постройка, актуализирана художествена експозиция и преобразено дворно пространство. Припомняме, че историческата постройка, монумент на културата с локално значение, е издигната за Девическа гимназия през 1881г. по план на фамозния проектант Йосиф Шнитер. Градска художествена изложба стопанисва: Постоянна експозиция на ГХГ, Постоянна експозиция " Икони “, Зали за краткотрайни експозиции ул. " Княз Александър I “ №15, Изложбена Зала " 2019 “, Галерия " Капана “, Постоянна експозиция " Георги Божилов – Слона “, Постоянна експозиция " Мексиканско изкуство “ и   Експозиция " Цанко Лавренов “, Постоянна експозиция живопис на Енчо Пиронков, Зали за модерно изкуство " Баня Старинна “ (в реставрация). 

Няма смяна в цените и в Регионален етнографски музей- Пловдив. В Археологическият музей за български и непознати жители входният билет става 6 лева, а до момента беше 5 лева, семеен билет за семейство с деца от 7 до 16 г.  става 10 лева, беше 8 лева.  Тематичните лекции и видеопрожекции стават 30 лева, до момента бяха 15 лв..  Тематичните беседи, свързани с посещаване на археологически обекти на територията на Пловдив в границите на 90 минути е  50 лева Същата сказка за студенти и възпитаници става 50 лева, беше 30 лв.. Допълнено е, че в случай че тя е на британски, ще коства 70 лева Обиколната сказка на територията на Пловдивска област става 90 лева. 

Природонаучният музей също усилва с 1 лев входните такси, защото уголемява с още експозиции сбирката –  Морски аквариум, както и с две нови зали – с аниматроник модели на динозаври и зала за едноклетъчни организми. За деца до 7 година билетът от 1 лева става 2 лева, за възрастни е 6 лева. 

Специализираните беседи ( до 20 души) се усилват с 10 лв., надлежно на български към този момент са 30 лева, на непознат език – също. Входът за планетариума за деца до 7 година става от 3 на 4 лева, нарастване има и в цените на комбинираните билети, вкарва се нова категория групови билети 3D – от 5 до 50 деца до 7 години - с цена от 3 лева и комбинирани билети )експозиция, планетариум, зала Тропик) за същата възраст от 6 лева Ползването на зала от постройката на музея става 150 лв. дневно, предходно – 100 лв..

Входът за зала " Тропик " за деца до 7 година е 2 лева, за възпитаници и студенти – 4 лева, а за възрастни – 5 лева Комбинираните билети – експозиция, планетариум и зала " Тропик " за възпитаници и студенти са 12 лева.(предишно 10 лв), за възрастни 20 лева.(предишно 16 лв), а за деца до 7 година – 6 лева. 

В Регионален исторически музей входът за възпитаници си остава 1 лев. За възрастни – от 3 лева става на 4 лева Въведен е фамилен билет (родители с едно, две или повече деца) – 5 лева, а билет " Баба, дядо и внуче “ е 3 лева Цената на профилирана сказка на български е към този момент 20 лева, беше 10 лева, а на непознат език е също 20 лева За подготовка и осъществяване на просветителна сказка отвън тематиката и експозициите на музея – цената е 40 лева, преди – 12лв. Заснемането на документални филми с културни полезности от фонда на час стават 50лв, предходна цена – 40 лева Музеят ще дава залите си за краткотрайни изложения на фотографи и художници дневно против 30 лева такса (предишна 10 лева.), наемът за събития в залите през лятото към този момент е 80лв, предходна цена 50лв, през зимата става 100 лева.(преди 60 лева.) 

В Народна библиотека  " Иван Вазов " цената за издаване на потребителска карта за една година е 6 лева, за възпитаници до 14 година – 3 лева, за пенсионери до 70-годишна възраст – 2 лева

Организирането на изложения в пространствата на библиотеката за 15 дни коства 145 лева.(преди 100 лв), само че за възпитаници, студенти и учебни заведения по изкуствата, за школи и работилници – 30 лева Заснемането на филм в границите на един час за ръкописи коства 145 лева, а на старопечатни, редки и скъпи издания – 72 лева Предишната цена е надлежно 100лв за ръкописни и 50 лева за старопечатни, редки и така нататък. Предоставянето за прилагане на Конферентна зала, Информационен център и Обучителен център за 1 ч. е 40 лева, за 2ч – 70, за 3ч – 100, за 4 ч– 130, за 6ч – 145, за през целия ден – 220 лева (в същата поредност цените са били надлежно – 30/50/70/90/100/150 лв) 

В Дом на културата " Борис Христов “ наемните цени не се трансформират. Променя се само % на предплатено заплащане за прилагане на Зрителната зала, като от 10% се усилва на 30%.  Определя се и цена за прилагане на южната тераса в размер на 210 лева Преди това, тя не присъстваше в наредбата като обект за отдаване. 

Увеличението на цените е в границите на минималното. То е съгласно с цените, избрани при сродни институции и нуждата от актуализация, поради нарасналите цени на ел.енергия, труда на музейните служащи, поддръжка и други консумативи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР