На портала за обществени консултации на Министерския съвет днес е

...
На портала за обществени консултации на Министерския съвет днес е
Коментари Харесай

Пуснати са за обществено обсъждане промени в Закона за държавната финансова инспекция

На портала за публични съвещания на Министерския съвет през днешния ден е оповестен план за промени на Закона за държавната финансова ревизия /ЗДФИ/.

Сега финансови инспекции се правят единствено във връзка с активността по възлагане и осъществяване на публични поръчки. Промените уголемяват обсега на плановите финансови инспекции, като наред с контрола по Закон за обществените поръчки се включват всички нормативни актове, които уреждат пълномощия на органите на организацията за съблюдаване на бюджетната, финансово-стопанската дисциплинираност и за отбрана на обществените финансови ползи на Европейския съюз, България, общините и публичноправните организации.

Предлага се АДФИ да продължи да работи при открити данни за нарушавания, които не попадат в обсега на настояща финансова ревизия.

С новите разпореждания финансовата ревизия не завършва с правенето на плана на отчет, а приключва едвам с окончателния отчет, за разлика от настоящите правила по ЗДФИ, от които следва, че инспекцията завършва към датата на отчета, а не все още на заключението. Предлаганата нова уредба основава опция след подаване на мненията по член 17 от ЗДФИ, в които биха могли да се съдържат основателни възражения против констатациите, направени в хода на инспекцията, да се подхващат спомагателни дейности и инспекции.

С измененията в закона ще се образува без значение звено, което да бъде на директно послушание на шефа на АДФИ. По този метод ще бъде обезпечена в по-голяма степен обективността на финансовата ревизия посредством увеличение на активността по първокласен надзор, написа в претекстовете на вносителите
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР