На петия ден от изтичането на огромен масив с личните

...
На петия ден от изтичането на огромен масив с личните
Коментари Харесай

НАП разкри какви лични данни са изтекли

На петия ден от приключването на голям масив с персоналните данни на над 5 млн. български жители, от Националната организация по приходите (НАП) разкриха каква е изтеклата информация и я дефинираха като сензитивно, въпреки дни наред финансовият министър Владислав Горанов да неглижираше сериозността на казуса и даже да разяснява, че течът може да е проблем, в случай че някой е скрил банкова сметка от брачната половинка си.

Сега от НАН показаха, че изтеклите данни засягат към 5.1 млн. български жители. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на умряли лица.

Неправомерно са били публикувани персонални данни и данъчно-осигурителна информация. Това обаче не са всички данни, с които разполага Национална агенция за приходите за съответно физическо или юридическо лице, а частична информация, която би трябвало да бъде в допълнение обработена, с цел да се употребява, твърдят от приходната организация.

" Независимо от това, чувствителни данни за доста българи са станали обществено налични. Всички физически лица имат право да бъдат осведомени за нарушение на сигурността на персоналните им данни ", добавя се в известието на Национална агенция за приходите.

Незаконно публикуваните файловете съдържат имена, ЕГН и адреси на български жители, както и телефони, имейл адреси и друга информация за контакт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР