На петата събота от Великия пост църквата отбелязва акатистна събота

...
На петата събота от Великия пост църквата отбелязва акатистна събота
Коментари Харесай

Вярващи се поклониха пред чудотворната икона на Св. Богородица, известна като Златна ябълка

На петата събота от Великия пост църквата отбелязва акатистна събота и уважава Божията майка. На доста места празникът е прочут и като " Златната ябълка ". Тази традиция се слага през 18-и век от хората квартал Горни Воден над Асеновград. Днес там през целия ден стотици вярващи се стичаха, с цел да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица.



Някогашният свещеник Ананий предал на идните генерации по какъв начин през 1750 година безплодна жена изпаданала в обезсърчение, че закъсняла за работа. А нафората била свършила, само че свещеникът й дал една ябълка, която видял до иконата на Богородица. След известно време пристигнала вестта, че е бременна.

" И тя за признателност поръчва една златна ябълка и я донася тук. Хората стартират да закачат ябълки от началото на Великия пост. Тази традиция от тук навлиза в Асеновград, в селата, и лека бавно виждам, че стартира на всички места в България ", споделя отец Йордан, архиерейски наместник на Асеновград.



Днес от ябълките до чудотворната икона отнесе в дома си всеки набожен, пристигнал в храма в Горни Воден.

" Всяка година посещаваме навръх този ден тази черква. "

Велислава е израснала в Асеновград и от бабите си още помни, че тази икона оказва помощ на бездетните двойки да заченат.



" Всяка година се вълнувам извънредно доста, когато виждам фамилии с рожбите си към този момент на ръце, идвайки тук да благодарят на майката Божия, след което и кръщават тук децата си. "

" Деца се раждат. Не знам по какъв начин става, само че в действителност се раждат деца. "



Света Богородица праща чудото единствено на тези, които мощно имат вяра, споделят свещениците в района.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР