На първо четене с гласовете на ГЕРБ, Продължаваме промяната -

...
На първо четене с гласовете на ГЕРБ, Продължаваме промяната -
Коментари Харесай

По инициатива на ДПС парламентът се забърза да позволи повече дърва за огрев за домакинствата

На първо четене с гласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия Народното събрание одобри промени в закона за горите, с които се усилва добивът на дърва за потребностите на семействата. Гласуването на закона беше включено изключително в дневния ред на депутатите за петък (14 юли), а срокът за разисквания и промени сред двете четения беше понижен на три дни.

По тематиката бяха импортирани два законопроекта: отпред с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ (подписан от редица други депутати на партията) и с първи вносител Елизан Яхова от Движение за права и свободи, няколко други депутати от същата групировка, само че и представители на Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Предложенията на Карадайъ бяха отхвърлени. С гласуваните на първо четене промени - с първи вносител Елизан Яхова - оптималното количество дървесина, което може да се добива за персонални потребности се усилва от 10 на 15 пространствени кубични метра. За физическите лица отпада и условието да добиват дърва, в случай че имат така наречен уверение за регистрация. До края на февруари (вместо до края на януари) се усилва времето, в което горските стопанства би трябвало да разгласяват информация за дървесината, която могат да изсекат.

Последно законът за горите, таман в частта доставяне с дърва за огрев,. Тогава приемането на текстовете не мина безпроблемно. Причината е, че Движение за права и свободи, против които. В последна сметка.

Какво желае Движение за права и свободи (и не само)

Елизан Яхова от Движение за права и свободи стимулира предложенията си за промени с това, че сегашните правила не разрешават на хората в планинските региони да се доставят с толкоз дървесина колкото им е нужна. Според вносителите аргументите за това са, че отоплителният сезон е по-дълъг, а и изсечените и употребявани дърва са иглолистни. Те са по-нискокалорични, т.е., належащо е и повече количество от тях.

Според вносителите до края на януари пък е прекомерно къс период за обмисляне на потребностите за изсичане на горите за дърва за огрев за физически лица. Според Движение за права и свободи за семействата би трябвало и да отпадне условието за узаконяване на физически лица ( така наречен уверение за регистрация) при добива на дърва, защото това значи спомагателни разноски за тях.

За Росен Костурков от " Продължаваме промяната - Демократична България " предложенията на Яхова " поправят някои дефицити " на измененията в закона за горите от предходния парламент. Посочи, че съответно приказва за периодите за заявяване на дърва във високите планински региони, защото там отоплителният интервал е по-дълъг. " Добрият законопроект, който направихме в 48-ото Народно заседание, откакто беше тестван на терен, сподели някои дефицити, които би трябвало да бъдат отстранени ". Каза обаче, че утвърждава премахването на условието за документ за сигурност, когато се работи с техника в горските региони.

 Безопасна за гората сеч - на какво се учат дърводобивните компании от сертификацията Безопасна за гората сеч - на какво се учат дърводобивните компании от сертификацията

Предложенията с първи вносител Елизан Яхова бяха признати единомислещо измежду групите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.
В групата на " Продължаваме промяната - Демократична България " имаше обаче 33 гласа " за " и общо 7 " срещу " и " въздържал се ".
Сред неподкрепилите е Илина Мутафчиева (от " Зелено придвижване " ). " Не разбрах за какво трябваше да бързаме с вкарването в дневния ред на този законопроект. Призовавам ви да помислим за какво имахме време на комисия в предходния парламент, за какво определихме прагове и регистри, за какво говорихме, че ще минем към по-електронен вид на тези регистри, без това да зависи от кметове, кметски наместници или горски предприятия ", сподели Мутафчиева.

Отхвърлените оферти на Карадайъ

Преглед на предложенията на Движение за права и свободи с първи вносител Мустафа Карадайъ сочи, че те дават доста по-голяма опция за изсичане без спомагателен надзор.

Предлага се както отпадане за узаконяване на физическите лица, с цел да могат да секат, както и условието горските стопанства да подават информация за допустимите количества дърводобив. Дава се опция целогодишно да бъдат добавяни хора, искащи да изкупуват изсечена дървесина. Според сегашните текстове в закона за горите ограничаването за включването в описите е до края на април.

" До огромна степен това е обвързвано с мениджмънта на горските стопанства, които оперират в тези райони. През годините станахме очевидци на много политически кадрили, които в доста случаи не стигаха до тази висотата на професионализма, а по-скоро удовлетворяваха нечии частни потребности. Струва ми се, че в скоро време ни следва сходен подобен кадрил в държавните горски стопанства: да махнеш един несъответствуващ и да сложиш още по-неподходящ ", сподели Иван Иванов от Българска социалистическа партия като обща рецензия към предложенията с първи вносител Мустафа Карадайъ.

На предложенията на Карадайъ се опълчи и " Продължаваме промяната - Демократична България ". " Няма да допуснем да се промени режима, по който се отпускат дърва за сеч от популацията за огрев. Този режим беше основан, с цел да ограничим въздействието на общинските кметове, които, употребявайки дървата за огрев, търгуват с локалното население, в това число и за гласове ", сподели депутатът от обединението Росен Костурков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР