На първо четене парламентът прие промени в Изборния кодекс, внесени

...
На първо четене парламентът прие промени в Изборния кодекс, внесени
Коментари Харесай

Парламентът върна стария праг на преференциите


На първо четене Народното събрание одобри промени в Изборния кодекс, импортирани от ПГ на ГЕРБ, с които върна остарелия предел на преференциите. "За " измененията гласоподаваха 138 народни представители, един гласоподава "въздържал се " и нито един "против ".

ГЕРБ оферират връщане на 7-процентовия предел на преференциите за парламентарните и локални избори и 5-процентовия за евроизборите, както беше до момента. Връщането беше дадено от ГЕРБ след Изпълнителна комисия, свикана от водача на партията Бойко Борисов. Решението пристигна, откакто към този момент бяха признати промени в изборното законодателство на 14 февруари 2019 година, съгласно които определеният преференциално претендент за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната изборна квота, а на парламентарните - не по-малко от районната квота. Същото се отнасяше и за локалните избори, когато определеният претендент трябваше да получи не по-малко от общинската изборна квота.

Депутатите отхвърлиха измененията, импортирани от Движение за права и свободи с 25 гласа "за ", 26 "против " и 89 "въздържали се ". Те предлагаха оставане на в този момент настоящото състояние с преференциите, а точно да се признава националната, районната и общинската квота за съответните типове избори. От Движение за права и свободи предлагаха още текстът за наложителното гласоподаване да бъде премахнат, както и да бъде отстранена опцията "Не поддържам никого ". Предложенията им включваха още да бъдат въведени анулираните правила за формиране на изборни секции отвън страната, работили през 2014 и 2015 година От Движението предлагаха в случаите, в които акцията се води на различен език, да се обезпечава превод на български език и в пространствата на всяка секционна изборна комисия да се слагат по две камери за онлайн наблюдаване. В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта на Движение за права и свободи бяха заложили текстове, съгласно които за евроизборите през 2019 година ЦИК би трябвало да вкарва поетапно машинно гласоподаване в избрани от нея секции, само че не по-малко от половината от общия им брой, отбелязва "Фокус ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР