На първите пишещи машини, изобретени от Кристофър Шоулс, буквите върху

...
На първите пишещи машини, изобретени от Кристофър Шоулс, буквите върху
Коментари Харесай

Защо буквите на клавиатурата не са в азбучен ред?

На първите пишещи машини, изобретени от Кристофър Шоулс, буквите върху клавишите били подредени по азбучен ред в две редици. Можело да се печата единствено с основни букви, а цифрите 0 и 1 въобще ги нямало – вместо тях се употребили буквите „ I “ и „ О “. На пръв взор всичко било наред.

С течение на времето обаче скоростта на отпечатване ставала все по-голяма и тези машини почнали да демонстрират проблеми: обособени бутони не можели да се върнат на своето място и непрекъснато се смесвали един с различен. Много постоянно при опити да се разделят бутоните се стигало до повреждане на пишещата машина.

Това се случвало, тъй като в британската писменост имало доста прилежащи букви, които постоянно се употребявали една с друга, с цел да се образува дума (например P-R, N-O и т.н.). Така прилежащите клавиши се притискали един в различен и елементарно се чупели.

Тогава производителите на пишещи машини проучили въпроса и създали клавиатура, при която постоянно срещаните букви в текста били сложени надалеч една от друга. Така се появила така наречен QWERTY клавиатура, която се употребява и до през днешния ден. Тя се трансферирала и върху компютърните клавиатури, макар че при тях проблеми с чупенето на клавиши не съществувал.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР