На първи октомври се навършиха точно осем години от взрива

...
На първи октомври се навършиха точно осем години от взрива
Коментари Харесай

8 години от трагедията в Миджур

На първи октомври се навършиха тъкмо осем години от гърмежа в завода за муниции край видинското село Горни Лом. Всичките 15 мъже и дами, които тогава бяха на промяна, починаха. Имаше и ранени. Виновни обаче няма, съобщи Нова тв.

Първи октомври, 2014 година. Завод „ Миджур “ край село Горни Лом, малко преди 17 часа. Мощен гърмеж раздрусва региона. Завинаги там остават майки, татковци, синове и дъщери.

„ Надеждите за намиране на оживели се изпариха “, съобщи основен комисар Николай Николов, шеф на „ Национална работа Пожарна и спешна сигурност “.

Осем години по-късно нещастието не е забравена. „ Като пристигна тази дата за мен е нещо ужасно ”, споделя Жасмина Стоянова. Тя е работила в цех „ Миджур “ и оцелява по знамение, откакто отломка от взривения завод се забива в ръката ѝ.

„ Удари ме един циментов блок. Имам две дупки на ръката си. Спомням си, че ме удари нещо доста мощно по ръката. И като си погледнах пръстите - изгубих схващане и паднах на портала. Колеги ме подвигнаха и повече нищо не знам. 10 минути не помня нищо “, споделя дамата.

Претърпява две интервенции. Но ръката ѝ по този начин и не се възвръща. „ Хапчета пия непрекъснато за утешение, тъй като не мога да дремя и ме боли “, твърди тя.

Жената споделя, че не е получила обезщетение, откакто е била ранена. „ Не съм получила една стотинка от застраховка, а отговорни няма. Водихме толкоз каузи, дори мисля че още не престават, само че отговорни сме си ние. Жалко за сътрудниците, отидоха си млади, оставиха деца, фамилии. Тук в България наказване няма, отговорни няма “.

До ден сегашен отговорни за гърмежа и гибелта на 15-те мъже и дами няма. Обвиняемите по делото бяха четирима. Един от тях е и притежателят на завода Валери Митков, чийто наследник беше измежду починалите. „ Да се санкционират тези господа и дами, които са алчни за пари и единствено гледат да се печели, а не се гледа за здравето и живота на хората. Така ще продължава. Ще има жертви и ще са отговорни тези, които работят там, тъй като сме гладни, боси, заболели. Отиваме да работим, с цел да си поддържаме фамилиите и в един миг си отиваме от този свят ”, съобщи Жасмина.

В момента цех „ Миджур “ не утилизира към този момент мини. Неофициално обаче се знае, че новите притежатели са украинци, които най-вероятно ще създават патрони в него.

„ Съвсем нови здания са построени, нова технология, нови машини и да се надяваме, че ще са по-безопасни от предходните. Работят интензивно да стартира произвеждане. Да се надяваме, че повече повреди няма да има “, показва Илиян Михайлов, кмет на село Горни Лом.

Жителите на селото обаче желаят проверяващите институции да не си „ затварят очите “ пред нередностите вътре. За да няма повече жертви и почернени фамилии.

Осем години по-късно не се знае каква е повода за детонацията в завода, а съдът и прокуратурата в България споделиха, че никой няма да понесе отговорност за нещастието, в която живота си изгубиха 13 мъже и две дами.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР