На Паметника на спасението в София започна възпоменателната церемония по

...
На Паметника на спасението в София започна възпоменателната церемония по
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи

На Паметника на спасението в София стартира възпоменателната гала във връзка Деня на спасяването на българските евреи и респект към паметта на жертвите от Холокоста.

С венци и цветя на Паметника на Спасението в София бяха почетни 79 години от спасението на българските евреи. Венците бяха поднесени алегорично от оживелите от Холокоста и от дребни деца, тъй че урокът от предишното да се съобщи на бъдещите генерации и в никакъв случай да не се не помни.

Бяха честни всички над 11 300 евреи от Северна Гърция, Вардарска Македония и Пирот, депортирани в " лагерите на гибелта ". На паметника пристигнаха жители, фамилии с деца, ръководителят на Народното събрание и представители на еврейската общественост у нас.

" Народът сподели, че не приема и не позволява гонение и изтребване без значение от етническата принадлежност. Днес това е образец и ни демонстрира, че в сложни моменти демонстрираме кураж. Спомняме си за тези от Северна Гърция, Вардарска Македония и Пирот. Кара ни да помним и да се противопоставяме на ксенофобията. Само по този начин паметта на починалите няма да бъде забравена ", съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

" България даде на света урок по човечност. Българите демонстрираха, че човешкият живот е най-съществен. Какво можем да научим от историята - да избираме положителното пред злото. Българите пратиха обръщение към идните генерации, че хората могат да създадат смяната ", добави н.пр. Йорам Елром - дипломат на страната Израел в България.

" Днес си даваме сметка за отговорността, която носим, че постоянно можем да кажем " не ", когато хората страдат ", сподели Александър Оскар - ръководител на Шалом.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР