На откриването на учебната година в Аграрния университет - Пловдив

...
На откриването на учебната година в Аграрния университет - Пловдив
Коментари Харесай

Проект ACROSS - за нови перспективи в обучението

На откриването на образователната година в Аграрния университет - Пловдив си дадоха среща и сътрудници от редица интернационалните планове. В формалната гала се включиха посетители от Чехия, Австрия, Германия, Холандия и Франция, които се събраха за заключителна среща по план ACROSS (Across disciplines, borders and people in Rural Development) по стратегия Еразъм+.

Домакин на заключителната среща беше Факултетът по агрономство, с координатор по плана ​проф. Тоня Георгиева. Петте партниращи университета - Czech University of Life Sciences Prague (Прага, Чехия), Hochschule fur Agrar- und Umweltpadagogik (HAUP) (Виена, Австрия), Аеres University of Applied Sciences Wageningen, Educational faculty (AERES) (Вагенинген, Холандия), Humboldt-Universitaet zu Berlin (HU) (Берлин, Германия), Еcole Nationale Superieure de Formation de L’enseignement Agricole (ENSFEA) (Tулуза, Франция), одобриха концепцията да работят дружно за превъзмогване на разликите в просветителните системи и на просветителната среда, да основават и приспособяват нови подходи за реализиране на високи просветителни резултати и професионални пълномощия на младежите, насочени и подобаващи за общия европейски пазар на труда.

В плана, като обучаеми, се включиха магистри, млади асистенти и учители от земеделските учебни заведения в Кнежа и Нова Загора. Основният фокус беше консолидиране на обществените и екологични проблеми в образованието. За двегодишния период за реализация на плана бяха проведени две летни учебни заведения ​- във Вагенинген (Холандия) през 2018 година и Баденвайлер (Германия) през 2019 година Като обучител и съветник по проблемите на биологичното земеделие интензивно присъединяване взе и проф. Иван Манолов. В екипна работа с сътрудниците си от партниращите страни младите преподаватели обмениха професионални познания и педагогичен опит, свързани с образованието за стабилно развиване. В Холандия участниците в образованието разясниха обществените проблеми и консолидираното им в образователните стратегии, а в Германия -екологичните проблеми. Младите преподаватели се потопиха в употребяваните практики на дуалното образование. Нестандартните условия на образование, срещата с имигранти, обществените проблеми в огромните градове, екипното образование и други се трансфораха в същинско предизвикателство за българските участници.

Като резултат от плана ще останат също 8 пакета дидактически материали по тематики, които са подбрани от участниците и които непосредствено могат да се употребяват от интересуващите се ([email protected]).

По време на престоя си координатори, учители и студенти посетиха и професионалната гимназия в гр. Чепеларе. Екологичната конюнктура, образователните резултати и професионална реализация на учениците почтено опазиха имиджа и традициите в българското професионално обучение.

В културната стратегия бяха включени също посещаване на Природонаучния музей в Пловдив, на с. Забърдо с обичаен обяд от родопски специалитети, феноменалните Чудни мостове и Бачковския манастир.

Партньорите от партниращите университети към този момент възнамеряват идващите интензивности още веднъж с координацията на Аграрния университет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР