На откриването на Солунския международен панаир гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

...
На откриването на Солунския международен панаир гръцкият премиер Кириакос Мицотакис
Коментари Харесай

Какъв е бизнес климатът между България и Гърция?

На откриването на Солунския интернационален панаир гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи, че възобновяване на гръцката стопанска система върви по-бързо от предстоящото и увеличи прогнозата за растежа на брутния вътрешен артикул тази година от 3,6 на цели 5,9 %. Мнозина представители на бизнес средите в Гърция обаче, като акцентират тесните стопански връзки сред България и Гърция, виждат и известно закъснение в динамичността на тези връзки, което единствено частично се дължи на рецесията с пандемията от COVID-19, съобщи Българска телеграфна агенция .

Димитрис Янакис, първи зам-председател на търговско-промишлената камара в град Серес, вижда аргументите за забавянето в икономическото съдействие в увеличената себестойност на производството и услугите в България след влизането в Европейския съюз: " Имаме доста взаимни планове. Много компании от Серес развиват активност в България. Нашата префектура има доста положителни връзки с област Благоевград, над 2500 гръцки компании развиват активност там и доста от тях са от Серес. Действително обаче има прочут застой, тъй като България към този момент е в Европейския съюз, себестойността и там се усилва, ненапълно се изравнява със себестойността в Гърция, тъй че този баланс има значително значение ".

Председателят на стопанската камара в Драма Стефанос Георгиадис търси аргументите по-скоро в световната икономическа обстановка: " С България имаме доста положителни връзки на съдействие, на първо място с компании в региона на производството на мрамор и на строителни материали. Съществуват взаимни предприятия и в производството на алуминиеви произведения и в хранителната индустрия. Драма взе участие и в разнообразни планове в границите на програмата за европейско териториално съдействие, които осъществяваме дружно с сътрудници от България. Застоят през последните години е провокиран основно от изискванията на международните пазари, където към този момент се демонстрира една друга динамичност. Какво имам поради? В този миг има един гърмеж на инфлацията в международен мащаб и увеличение на цените. Това към този момент провокира застой и предвещава вероятно обстановка на криза през идващите години. Никой не знае какъв брой ще продължи това. Смятам обаче, че в нашата страна, Гърция, в този миг има голям растеж на брутния вътрешен артикул, който трансформира напълно политиката на държавното управление в посока на поддръжка на дребните и междинните предприятия и това ще промени и изискванията за съдействие, изключително в областта на износа. Смятам, че това ще бъде в изгода и на България. "

Зои Козмиду, изпълнителен секретар на област Източна Македония и Тракия, отдава усложненията най-вече на пандемията и чака изгубеното време да бъде наваксано: " Със сигурност Коронавирус сътвори една неустановеност в нашите старания. Това не мисля, че се дължи на някоя от страните, а е един международен факт. Разбира се, поставят се старания във всички направления, с цел да бъдат оптимално развити резултатите от съдействията и да бъдат открити нови контакти и нови благоприятни условия за развиването им в бъдеще. Например ние постоянно присъстваме на изложби в София и на други места в България. За страдание през последната година не успяхме да оползотворим тези връзки. Смятам обаче, че ще продължим в същата посока с още по-голяма активност, с цел да наваксаме изгубеното време ".

Оптимизъм показва и депутатът от Серес от ръководещата Нова народна власт Анастасиос Хадзивасилиу: " Премиерът Мицотакис показа един извънреден пакет в поддръжка на стопанската система на стойност към 4,5 милиарда евро, който се основава на триумфа на държавното управление през последното тримесечие да имаме напредък от 16,2 %. Това основава огромни предпоставки за оптимизъм и покачва задачите за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2021 доста повече от първичните. България е страна сътрудник, с която през последните години имаме дълбоки връзки и сме дружно в Европейски Съюз. Знаете, че цел на държавното управление остава укрепването на икономическите ни връзки, през миналите години стратегиите за териториално съдействие са основали големи благоприятни условия. Убедени сме, че и с фонда за въстановяване на Европейски Съюз с България ще имаме опция да задълбочим тези връзки. Воля и решителност съществуват. България е в временен интервал поради политическата обстановка, само че все пак ние сме решени да си сътрудничим с всяко държавно управление, което българският народ сложи на власт. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР