На откриването на изложбата присъстваше и нейният автор д-р Илия

...
На откриването на изложбата присъстваше и нейният автор д-р Илия
Коментари Харесай

Изложба Когато момчето става мъж…“ е подредена в музей „Кръстата казарма“на Видин

На откриването на изложбата присъстваше и нейният създател доктор Илия Вълев, основен помощник в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при Българска академия на науките. Гост на събитието беше заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика Борислава Борисова.



Христина Кирилова, шеф на Регионален исторически музей – Видин благодари на доктор Вълев, че се е отзовал на поканата да показа своята атрактивна галерия в нашия град. Борислава Борисова, която поздрави управлението и музейните служащи от името на кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков и от свое име с инициирането на тази извънредно забавна галерия.



Заместник-кметътблагодари на създателя и изрази убеждението си, че той ще остане с прелестни усещания от гостуването си във Видин. Борисова акцентира, че разполагането на експозицията в един от най-емблематичните исторически обекти, какъвто е музей „ Кръстата казарма “, е отлично решение и прикани жителите да я посетят.



Д-р Илия Вълев показа елементи от подготовката на изложбата и показа наличието й. „ Когато момчето става мъж… “ преглежда наборната военна работа в подтекста на социалистическото развиване на България. Чрез директни мемоари и разкази, посредством документи и теоретичен разбор, доста фотографии и изцяло достоверни предмети от времето на социализма, изложбата демонстрира някои любопитни исторически обстоятелства, свързани с българската войска през съответния интервал, наблюдава обичаите и ритуалите, присъщи за казармения преход и възмъжаването на момчетата, показва вътрешноказармения ежедневен живот на бойците. В нея може да се види още колекция от истински предмети от времето на социализма като мъжка униформа от Начално военно обучение; униформено войнишко и матроско облекло; парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски от 80-те години на XX век; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на типовете и родовете войски и доста други.



Изложбата „ Когато момчето става мъж… “ е под егидата и с финансовата поддръжка на Министерството на защитата на Република България и Изпълнителната организация „ Военни клубове и военно-почивно дело “.

Тя ще остане в музей „ Кръстата казарма “ до 28 април.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР