На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди

...
На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на газа за март ще се промени с 12% спрямо февруари

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране разиска отчет по импортираното на 12.02.2024 година заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец март 2024 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите отчетът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на Комисията. В съвещанието участваха представители на " Булгаргаз “.

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации, в отчета на Комисията се предлага цената на природния газ през м. март 2024 година да бъде 62.,9 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Тази планирана цена е с към 12 % по-ниска от одобрената цена за м. февруари.

Предложената цена включва съставния елемент „ цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в Подземното газово вместилище " Чирен ", в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР