На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди

...
На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди
Коментари Харесай

Открито заседание за цена на природния газ за месец март

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране разиска отчет по импортираното на 12.02.2024 година заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец март 2024 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите отчетът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на Комисията. В съвещанието участваха представители на " Булгаргаз ".

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз " ЕАД данни и документи и след направени калкулации, в отчета на Комисията се предлага цената на природния газ през м. март 2024 година да бъде 62.39 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Тази планирана цена е с към 12 % по-ниска от одобрената цена за м. февруари.

Предложената цена включва съставния елемент „ цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи ", съставния елемент за активността „ социална доставка " по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в Подземното газово вместилище „ Чирен ", в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В заявката на „ Булгаргаз " са посочени цените на обособените снабдители и количествата природен газ. От тях публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от три разнообразни източника.

В ценовия микс за м. март е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция " (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 43,08 % от потреблението за месеца и имат значимо значение за реализиране на удобна цена на синьото гориво.

„ Булгаргаз " е сключил за м. март контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от ПГХ „ Чирен ".

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. март - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

На откритото съвещание представителите на " Булгаргаз " ЕАД осведомиха, че след внасянето на първичното заявление на 12.02 т.г. ценообразуващият показател на нидерландската газова борса TTF е траял да се намалява. Въз основа на тази удобна наклонност сдружението чака дефинитивно препоръчаната контролирана цена за м.март да бъде към 58 лева./MWh - с 18% по-ниска от одобрената за м.февруари цена от 71,08/MWh. В ценообразуването са включени количества за рандеман от подземното газово вместилище в Чирен, при отчитане на обезщетителния механизъм, препоръчан от Министерство на енергетиката.

Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов сериозното намаляване на цената на природния газ на газовата борса TTF удостоверява декларираните упования на публичния снабдител за понижение на цената за м. март с 18 на 100, което несъмнено основава ценови изгоди за българските консуматори. Той разясни, че обезщетителният механизъм за количествата газ в Чирен, нагнетени на доста високи цени, е изпратен за нотификация в Брюксел и по него се чака позитивно мнение. Ръководителят на регулатора подсети, че една от главните аргументи за нагнетяването на доста безценен природен газ в българското, а и в европейските газови складове, е събитието, че през лятото на 2022 година Европейска комисия сложи условието страните-членки да ги запълнят най-малко на 80%.

В сходство с условията на нормативната уредба на 01.03.2024 година „ Булгаргаз " ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м.март. Те ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс към 29 февруари т.г. в това число. Същият ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която „ Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР