На основание Закона за защита при бедствия е въведен в

...
На основание Закона за защита при бедствия е въведен в
Коментари Харесай

Обявиха частично бедствено положение във Враца, Криводол и в мездренски села

На съображение Закона за отбрана при бедствия е въведен в деяние Областния проект за отбрана при бедствия, в частта " Наводнения ", написа в заповедта. Областният съвет за сигурност и щабът за осъществяване на Областния проект минават в непрестанен режим на работа.

Кметовете на общините Враца и Криводол са задължени да дават информация за ситуацията на всеки час на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност.

Към момента по информация в Областния съвет за сигурност, няма данни за заплаха за популацията, се споделя в известието, поместено на интернет страницата на регионалната администрация.

Проливният дъжд през вчерашния ден е нанесъл съществени вреди по огромна част от къщите в село Лиляче, част от пътните сектори са компрометирани, оповестиха и от Община Враца. Наводнени улици имаше и в Криводол, където трябваше да се провежда и евакуация на трима индивида, поради препълнен дребен язовир.

За малко нощес част пътят Враца-Мездра бе непристъпен, поради наводнени сектори.

От Агенция " Пътна инфраструктура " оповестиха, че затвореният поради мощния дъжд път Враца - Криводол към този момент е отворен за придвижване.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов заяви от профила си във Facebook, че от 20:00 часа нощес за селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра е оповестено отчасти бедствено състояние. 

Кметът означи, че през вчерашния ден регулярно са били източени до 10 % от размерите на вецовете по поречието на река Искър.

" Дано не се наложи залпово изпускане на бент. Искър - мощно се надявам. Иначе ще се повторят наводненията от 2005 - 2006 година Засега равнището се следи непрекъснато и имаме информация по цялото поречие ", добавя Аспарухов.

В региона се следи равнището на река Искър, което е високо, само че надалеч от сериозните стойности, заяви сътрудник на БНР.

Сега ни е необходим разсъдък, осведоменост и съпричастност. Ще се оправим и този път. Дано в този момент и държавното управление отговори съответно, написа още кметът на Мездра и моли: " При потребност ни търсете и си помагайте. "



По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за през днешния ден още веднъж са в действие предизвестия за рисково време. Жълт код за превалявания е разгласен за областите Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали. Оранжев код е в действие за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София - град, София - област, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник.

В община Враца най-засегнато от пороите е село Лиляче, където са залети огромна част от къщите и има компрометирана инфраструктура. През цялата нощ екипи на пожарната и общината осигуряваха сигурността на локалните поданици и отводняваха наводнените построики. работата на екипите продължава и през днешния ден.

Критично е равнището на река Скът край борованското село Нивянин. То е 334 см, при гранична стойност от 340 см. От няколко часа няма повишаване, заяви за БНР регионалният дежурен по сигурността. Надолу по поречието на Скът към Бяла Слатина и Мизия равнището на реката остава ниско.

Остава в действие и оповестеното отчасти бедствено състояние във видинския град Димово, в региона на който бе затворен интернационалният път Е-79.

Днес се чака министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова да посети засегнатите от наводненията общини Берковица и Етрополе.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР