На официална церемония в Конституционния съд клетва като конституционни съдии

...
На официална церемония в Конституционния съд клетва като конституционни съдии
Коментари Харесай

Заклеха се: Атанасова и Белазелков вече са конституционни съдии

На публична гала в Конституционния съд клетва като конституционни съдии поставиха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, определени от квотата на Народното събрание. Двамата заемат местата надлежно на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

На събитието участваха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова и ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Церемонията в залата за открити съвещания на Конституционния съд протече в отсъствието на президента Румен Радев, за което оповестиха по-рано през днешния ден и от прессекретариата на президента. Полагането на клетва за съблюдаване на Конституцията на фона на сериозните подозрения за нейното нарушение е несъстоятелно, е позицията на президента.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха определени за членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание на 19 януари. Атанасова бе подкрепена от 159 народни представители, а Белазелков от 154.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и прикани да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по това искане, както и по настояването на депутати от " Възраждане ", " ИТН " (ИТН) и " Българска социалистическа партия за България " против избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР