На обновения сайт на българската прокуратура има една не много

...
На обновения сайт на българската прокуратура има една не много
Коментари Харесай

Разследване: Над 1500 преписки на Специализираната прокуратура са “тайни”

На актуализирания уебсайт на българската прокуратура има една не доста забележима секция, в която юристи, публицисти, жители и всеки заинтригуван може да прави информации за придвижването на несъмнено досъдебно произвеждане или инспекция, стига да знае номера на прокурорската кореспонденция. Tака е на доктрина.
На процедура обаче се оказва, че доста преписки по следствия с висок публичен интерес са съзнателно скрити от обществото, в прорез с сякаш прокламираната „ политика на бистрота “ от новия началник на Прокуратура на Република България Иван Гешев . БРРД автоматизира извличането на информация за всички преписки на Специализираната прокуратура за интервала от 2012 до 2020 година и откри, че над 1500 преписки 11800 или 13% са скрити.
Впечатление прави структурата на тази така наречен информация. Иначе казано, човек би трябвало надали не всяка седмица да ревизира какво се случва, че и да си прави скрийншотове на моментното положение на преписката.
Така да вземем за пример, в случай че след това по преписката има друго развиване (възлагане на проверки на Национална агенция за приходите, например) – то при идната инспекция ще се вижда единствено това ново развиване и нищо преди този момент. За съпоставяне, в деловодните системи на съдилищата във всеки един миг може да се види придвижването и развиването на делото в целокупност и цялост – от внасянето му в съда до постановяването на решение/присъда, показва.
Нещо повече – по този метод се прикрива дали и какъв брой дълго прокуратурата е бездействала по дадена кореспонденция, в случай че да вземем за пример „ от горната страна “ са спуснати инструкции проблема да се постави „ на трупчета “. Понеже се вижда единствено последното деяние по преписката във всеки един миг, не може да се разбере какъв брой време е минало сред две или повече процесуално-следствени дейности. Понякога това време се мери в месеци, само че от време на време, както BIRD е имал опция да се убеди – в години!
Сред най-шумните преписки от огромен публичен интерес, които прокуратурата укрива е следствието против Любена Петрова, Петьо Еврото и другите „ джуджета “ от абсурда „ Осемте Джуджета.
Разследването на Антикорупционен фонд (АКФ) в четири елементи „ Осемте джуджета “ (,,, ) разкрива съответни данни за това по какъв начин в България се реализира непозволено въздействие за споразумяване на юридически спорове и се вършат опити за завладяване на бизнес посредством присъединяване на правоохранителните органи.
След абсурда “Осемте джуджета ” Любена Петрова е спечелила 1,5 милиона лв. от продажба на парцели, като в това време се е сдобила с първокласна къща в " Бояна " за най-малко 2 милиона лв..
Сделките са подписани при започване на октомври тази година. Стойността на тези имотни придобивки се разминава значително с публично заявените приходи. Името на Петрова се свързва и със скъпи парцели в центъра на Солун.
 Общински консултант: В профилираната прокуратура герберско право ли са учили? Общински консултант: В профилираната прокуратура герберско право ли са учили?
" Спецпрокурорка прекратила следствието за записите на премиера и не е тествано дали гласът е негов, защото заключила, че няма пре...
Любена Петрова е брачна половинка на някогашния следовател Петьо Петров, прочут като “Еврото ”. В поредицата “Осемте джуджета ” индустриалеца Илия Златанов описа по какъв начин е потърсил помощ от Петьо Еврото за разрешаване на бизнес спор и я получил, само че против голяма комисионна. Срещите с Еврото ставали в неофициалния му офис ситуиран в ресторанта “Осемте джуджета ”, който към днешна дата е затворен. По заповед на Еврото прокуратурата атакувала съперниците на Златанов, само че по-късно самият той станал жертва на групата, която превзела бизнеса му и му лишила имущество за милиони.
Пред завода за асансьори в Дупница пък са ситуирани гардове на “Делта гард ” и не позволяват арбитър реализатори да вкарат във притежание една от компаниите, откакто страните по разногласието са се разбрали между тях.
Ключова роля в схемата, разказана от Златанов, има точно Любена Петрова.
На нейно име Илия Златанов издал записи за заповед като гаранция за услугите на Еврото и неговите прокурори. Илия Златанов твърди, че е получил смъртни закани и е заставен да се укрива в чужбина. Според него той не е единствената жертва на схемите на Еврото и неговата група, която работи от години. Изложението на Златанов се удостоверява писмено, а също и от последвалите събития. Записът за заповед става съображение Любена Петрова да запорира всичките му парцели.
Легализацията на приходите от незаконните действия става по класическата скица с имотни врътки.
 Разследващи публицисти описват за нова връзка към Пеевски по сагата Осемте джуджета Разследващи публицисти описват за нова връзка към Пеевски по сагата " Осемте джуджета "
" Успях да си върна едно от предприятията в Дупница с доста старания и помощ. Полицията съдействаше интензивно на „ Делта гард ” и...
Още скрити преписки от огромен публичен интерес
Такава е и инспекцията по отношение на концесията на “Юлен ”, разпоредена персонално от Цацаров през 2018, в разгара на анти-правителствените митинги във връзка апетитите за застрояване на Национален Парк Пирин. Постановлението за преустановяване единствено по себе си остава тайнственост, доколкото Прокуратурата отхвърля да го даде даже на самите сигналоподатели от “Зелено Движение ”. Наблюдаващият прокурор по тази кореспонденция беше персонално Румяна Арнаудова, говорителката на Цацаров. Оказва се обаче, че скоро след идването на Гешев на власт Арнаудова е заменена, с персонална резолюция на новия Главен. Името на новия наблюдаващ прокурор се пази в загадка. Именно той (тя?) е и индивидът, който приключва преписката през август 2020, в разгара на митингите против Гешев и Борисов.
Същото се отнася и за инспекцията по отношение на кюлчетата и пачките на Борисов, водена от небезизвестната Боряна Бецова, както и от сътрудниците ѝ Вихра Попхристова и Ивайло Петров. Информация за пр.пр. 10019/ 2020 година я няма, все едно преписката не съществува. Преписката 10019/ 2020 година не се открива, само че тъкмо този номер беше обявен от Боряна Бецова в преписка с публицистите от Биволъ.
И тук незабавно поражда въпросът – за какво би трябвало тази информация да се крие?! Към днешна дата ние към този момент знаем печалния резултат – производството беше спряно със смешни претекстове. А точно, че не намерили кой бил правил фотосите, че не било ясно дали това не е режисура (точно както твърди Борисов, схваща се) и че не е ясно дали кюлчетата и пачките били същински. Въпреки ясно забележимите серийни номера на някои от тях. При все това, в случай че самата прокуратура не беше благоволила да оповести тази нищожна информация, ние по този начин и в никакъв случай нямаше да научим какво се случва с преписката! Да не приказваме, че прокуратурата настойчиво отхвърля да разгласява и самото разпореждане, пишат още проверяващите.
Да повторим – преписката несъмнено съществува и резултат по нея несъмнено има. Защо обаче той не е забележим на уеб страницата на прокуратурата? Да не би да е с „ гриф секретно “ или гриф „ национална сигурност “? Всъщност повода се оказа доста по-тривиална, съгласно източници на BIRD. Когато има „ инструкции от горната страна “ дадена кореспонденция да се пази в загадка, пред номера на преписката съзнателно се поставя “space ”, или празен период. Така за външно-достъпния потребителски интерфейс (през уеб страницата на ПРБ) тази кореспонденция остава напълно невидима. Тези обикновени байганьовски трикове поразително припомнят за корупционната кирилица, употребена от редица държавни институции, за която писаха и.
 Разследващи публицисти демонстрираха забавни имотни покупко-продажби - настояват, че са на дамата на Петьо Еврото (ВИДЕО) Разследващи публицисти демонстрираха забавни имотни покупко-продажби - настояват, че са на дамата на Петьо Еврото (ВИДЕО)
С многозначителното заглавие " Снежанка " от " Осемте джуджета " приказно забогатя в кеш и с парцели в България и Гърция ", журналистическият...
Преписките
“Шпионажът ” на Николай Малинов 1373/2019 Специализирана Прокуратура (СП)
„ Предизборното ОПГ “ на Николай Димитров, кмет на Несебър 2112/2019 СП
Разследването против Любена Петрова, Петьо Еврото и другите „ джуджета “ от абсурда „ Осемте Джуджета “ 10308/2020 Софийска Градска Прокуратура (СГП)
Разследването на системата за инцидентно систематизиране на делата в съда, гръмко избрана от Гешев като „ ковид в правосъдната система “ 8547/2020 СГП
 Борислав Сандов: Прокуратурата смачка инспекцията за концесията на Национален парк Пирин (ВИДЕО) Борислав Сандов: Прокуратурата смачка инспекцията за концесията на Национален парк Пирин (ВИДЕО)
Върховна касационна прокуратура прекрати  преписката по проблема с концесията на ЮЛЕН в Национален парк Пирин. Това заяви във Фейсбук водачът н...
Разследването против Атанас Бобоков 20/2020 СП
Показният разстрел на Иво Стаменов от Национална агенция за приходите, останал забранен и до през днешния ден 28491/2017 СГП
Отравянето на Емилиян Гебрев 7107/2015 СГП
Същевременно прокуратурата през 2020 година несметно (но и мощно избирателно) публикуваше на уеб страницата си протоколи от разпити, СРС-та (вкл. и такива, в които се подслушва Президента) и какво ли още не.
Преписки на Специализирана прокуратура по години:
  от тях скрити   от тях скрити   от тях скрити   от тях скрити   от тях скрити   от тях скрити   от тях скрити от тях скрити   от тях скрити   от тях  1572 скрити
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР