На няколко пъти депутатите от БСП настояха премиерът Бойко Борисов

...
На няколко пъти депутатите от БСП настояха премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

БСП иска отговор защо свидетели се арестуват с белезници

На няколко пъти депутатите от Българска социалистическа партия настояха министър председателят Бойко Борисов да пристигна в Народното събрание и да изясни част от дейностите на Министерство на вътрешните работи при разпитите на членове на Движение " Русофили " точно на 9 септември. Припомняме, че някогашният основен редактор на ДУМА Юрий Борисов бе отведен с белезници в следствения арест, разпитван повече от четири часа, а по-късно освободен с обяснението, че е бил арестуван като очевидец. Други очевидци по същото дело са получили призовки, както е законовият ред, и сами са се явили в следствието. Обяснете по какъв начин се арестуват български жители в качеството им на очевидци, попита от трибуната зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Той насочи въпроса си към премиера Бойко Борисов, макар че от ГЕРБ не одобриха предлагането им той също да бъде извикан в Народно събрание.
В Народното събрание пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Те обаче не дадоха информация, друга от тази, която през вчерашния ден бе обявена на брифинга на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Оправданието им, че става въпрос за класифицирана информация, обвързвана с националната сигурност. От опозицията желаеха изявленията им пред депутатите да станат на закрито съвещание, с цел да може да се чуе цялостната информация. ГЕРБ предстоящо отхвърлиха.
Припомняме, че през вчерашния ден ръководителят на " Русофили " Николай Малинов бе упрекнат в шпионаж в интерес на две съветски организации. По делото са арестувани за 24 часа още осем души, сподели през днешния ден Младен Маринов.
От Българска социалистическа партия дефинираха ареста на Юрий Борисов като провокация и посягане върху свободата на словото. Днес социалистите настояха Борисов също да изясни по какъв начин правова страна се арестуват български жители, публицисти, в 7 часа сутринта и се водят с белезници в качеството им на очевидци. Според Георги Свиленски случилото се има не са вътрешнополитическо, само че към този момент и интернационално значение.
Депутатът бе безапелационен, че българският парламент се унижава, като не е разрешил на министъра на вътрешните работи и шефа на ДАНС да изнесат цялостната информация, с която разполагат, и не е разрешил съвещанието да бъде закрито.
С визитата си в Народното събрание вътрешният министър и ръководителят на ДАНС се подиграха, безапелационен бе Антон Кутев.
Единият сподели, че са арестувани 8 лица, а другият сподели, че се водят следствени дейности против едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А вие сте ръководител на Народното събрание в република с парламентарно ръководство, обърна се депутатът от левицата към ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. По думите му, в случай че България е демократична страна, то точно тя е виновна за случилото се и точно тя като ръководител би трябвало да наложи обикновените правила на демокрацията. В противоположен случай губите смисъла си и би трябвало да освободите мястото, на което се намирате, безапелационен бе Кутев.
Бяхте глух очевидец и съизвършител на следващата насмешка, която изпълнителната власт направи над законодателната, добави от трибуната Таско Ерменков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР