На някои от тези редки пощенски марки са изобразени шедьоври

...
На някои от тези редки пощенски марки са изобразени шедьоври
Коментари Харесай

7 невероятни колекции от съветски пощенски марки

На някои от тези редки пощенски марки са изобразени шедьоври на Леонардо да Винчи и Пабло Пикасо.
Колекция „Международна Спартакиада“
 monetnik.ru

Култът към спорта е нещо напълно действително в Съветския съюз. В началото на 1930-те години спонсорираната от Коминтерна организация „Международен червен спорт“ възнамерява да провежда събитие, което назовава „Спартакиада“. Международното спортно мероприятие е замислено като комунистическа опция на Олимпийските игри.

Но в края на 1930-те организацията губи своето въздействие и се разпада. Въпреки това е издадена сбирка от пощенски марки, отпечатани в чест на Спартакиадата, която е планувана за 1935 година.

По време на издаването си тя незабавно притегля вниманието на руските филателисти. Тези марки са обединени от обединен дизайн и изобразяват спортове като тенис, кънки на лед, колоездене, ски, футбол и други.
Колекция „Спорт“
 monetnik.ru

Тази сбирка е още едно удостоверение за култа към спорта, който е развъртян в Съюз на съветските социалистически републики. Понякога руските филателисти сортират избрани марки от нея като заместители на изчезналите марки в сбирката „Международна Спартакиада“.

Дизайнът на сбирката „Спорт“ обаче е доста по-различен. Най-ценната и рядка марка от тази сбирка е 50-копейковата „Футбол“. Серията включва общо осем марки.
Колекция „Руско и руско изкуство“
 Свободни източници

Тази серия пощенски марки е в обращение от 1971 до 1978 година. В последна сметка тя в най-многобройната серия пощенски марки, печатана в миналото в Съюз на съветските социалистически републики. На всяка марка от сбирката е изобразена една картина на съветски художник. Списъкът на създателите в тази коллекция включва Шишкин, Айвазовски, Врубел и доста други.
Колекция „Чуждестранни картини в музеите на СССР“
 Свободни източници

Наред с съветското изкуство на руските пощенски марки се появяват и картини на задгранични художници. Върху друга серия марки руската пощенска работа показва творби на изкуството като „Беноаската мадона“ на Леонардо да Винчи, „Каещата се Магдалена“ на Тициан, „Момиче на топка“ на Пабло Пикасо и други.
Колекция „Народите на СССР“
 Свободни източници

Съветският съюз се състои от доста републики. Хора с друг етнически генезис се разпознават като руски жители. Вероятно сбирката от марки „Народите на СССР“ има за цел да подчертае смисъла на междуетническата дружба и солидарността на другите култури, които съставляват Съветския съюз.

Тя се оказва една от най-многобройните сбирки от марки, отпечатани в Съюз на съветските социалистически републики. В нея има общо 21 марки. Тиражът на множеството от тях е 200 000 броя всяка, с някои изключения на редки марки. В серията са включени и изображения на малобройни националности като лезгини, кримски татари, тунгуси, абхазци, коряки и други.
Колекция „Музикални принадлежности на народите на СССР“
 Свободни източници

Тази серия пощенски марки стартира да се печата за първи път през 1989 година и надживява Съветския съюз, като остава в тираж до 1992 година. Всяка марка показва неповторими национални музикални принадлежности на разнообразни етнически групи, живеещи в Съюз на съветските социалистически републики. На другите марки са показани принадлежности като съветската балалайка, казахската домбра, молдовските кобза и цимбал, азербайджанската баглама и други.
Колекция „Дирижаблoстроене“
 monetnik.ru

Тази серия марки е издадена през 1931 година и акцентира обстоятелството, че руският народ разпорежда огромни очаквания на бъдещето на цепелинното строителство в страната.

На 10-копейната марка от серията корпусът на цепелина се простира над пустините на Централна Азия до снеговете на Арктика. На марката с номинал 15 копейки е изобразен цепелин, прелитащ над Днепърската водноелектрическа централа. На марката с номинал 20 копейки е изобразен цепелин, летящ над Червения площад, а на марката с номинал 50 копейки е изобразен цепелин, летящ над Съветския съюз, който обгръща огромна част от земното кълбо. И най-после, емисията с номинал 1 рубла илюстрира работата на руските конструктори на дирижабли.

Една от 50-копеечните марки от тази серия става извънредно скъпа.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР