На най-големият парад в историята си преди дни Северна Корея

...
На най-големият парад в историята си преди дни Северна Корея
Коментари Харесай

Експерт по отбраната обясни защо колосалната ракета на Ким стресна цял свят

На най-големият церемониал в историята си преди дни Северна Корея сподели

За да отбележат 75-годишнина от основаването на Работническата партия, десетки хиляди бойци маршируваха по площада, а Ким Чен Ун произнесе прочувствена тирада, като даже пророни сълза, когато говореше за компликациите, през които е минала страната му. Но гвоздеят на програмата бе новото му оръжие. На площада излезе балистична ракета с "колосални " размери.

Експертът по защитата Мелиса Ханъм изяснява пред BBC какво съставлява тя и за какво е голяма опасност както за Съединени американски щати, по този начин и за целия свят.

Това е обещаното "стратегическо оръжие " от Ким

На 1 януари 2020 година Ким Чен Ун изнесе годишното си новогодишно послание към народа, в което разгласи, че Северна Корея "разработва съвременна оръжейна система, която единствено от напреднали страни имат ".



Той особено акцентира на думата "стратегическа ", означаваща нуклеарна, оръжейна система в развой на създаване.

Разбира се, водачът на Северна Корея обвърза основаването на новата оръжейна система със Съединени американски щати. Той съобщи, че "в бъдеще, колкото повече Съединени американски щати се двоумят при уреждането на връзките сред КНДР и Съединени американски щати, толкоз по-безпомощни ще се окажат пред силата на Демократичната национална република Корея, която става все по-силна оттатък прогнозите и колкото по-дълбоко ще изпадне в невъзможност. "

Новата балистична ракета е обещаното стратегическо оръжие от Ким Чен Ун. Нейната цел е Съединени американски щати и бе показана като приключен факт след несполучливите договаряния с администрацията на Доналд Тръмп.

КНДР не цели по-широк обсег, а да изстреля няколко нуклеарни бойни глави

Северна Корея към този момент е тествала две балистични ракети. Hwasong-14 е тествана два пъти през 2017 година и с обхват от 10 000 км може да доближи до съвсем цяла Западна Европа и към половината от континенталната част на Съединени американски щати, носейки една нуклеарна бойна глава. Hwasong-15, също тествана през 2017 година, има обсег от 13 000 км, което значи, че може да достави една нуклеарна бойна глава на всички места в континенталната част на Съединени американски щати.

Новата балистична ракета, която следва да бъде тествана, също е двустепенна ракета с течно гориво, само че с по-голяма дължина и диаметър от Hwasong-15. Но до момента в който не бъде оголен размерът на моторите, е малко евентуално да знаем точния й обсег.

Дизайнът обаче прави желанията на Северна Корея доста ясни - те към този момент няма потребност да усилват обсега на своите ракети. Вместо това се концентрират върху опитите да изстрелят голям брой нуклеарни бойни глави на борда на една ракета. Това ще бъде още един удар за така и така затруднените американски системи за противоракетна защита, тъй като за всяка входяща бойна глава би трябвало да бъдат изстреляни голям брой прехващачи.

Спешна причина за безпокойствие

Има няколко въпроса към дизайна на самата балистична ракета, което прави тестването й или внедряването й нестабилно. Но камионът под ракетата обаче е от директно значение.

Едно от главните ограничавания на способността на Северна Корея да взе участие в нуклеарна война е броят на пусковите устройства, които страната има. В края на краищата можете да изстреляте единствено толкоз ракети, колкото ракетоносители имате.

Съединени американски щати пресмятат, че КНДР може да изстреля най-вече 12 балистични ракети. Това пресмятане се основава на хипотезата, че всяка от шестте известни пускови установки изстрелва по една ракета и ще отнеме време да бъде заредена втора, преди Америка да отмъсти.

През 2010 година Северна Корея нелегално е внесла от Китай шест тежкотоварни камиона WS51200 и ги е модифицирала с хидравлика, с цел да ги трансформира в пускови установки за превозване. Камионите са толкоз скъпи, че ги отдалечават от ракетата преди изстрелването, тъй като мъчно биха били сменени, в случай че ракетата откаже и ги унищожи.

Но на този церемониал за първи път виждаме повече от шест камиона в деяние. Тези нови камиони са мощно модифицирани. От това излиза наяве, че Северна Корея към момента е в положение да получава съставни елементи за тежки изстрелващи машини, макар глобите и контрола върху износа. Ясно е също по този начин, че те са построили собствен индустриален бранш, с цел да модифицират - а в този момент евентуално и да създават - личните си ракетни установки.

Новата балистична ракета на Северна Корея, създаден в година на огромна битка, е обръщение към света да не подценява страната, нейния водач или софтуерните качества на нейния народ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР