На най-близката до Земята екзопланета годината трае 11 дни. Епохално

...
На най-близката до Земята екзопланета годината трае 11 дни. Епохално
Коментари Харесай

Потвърдиха откритието: най-близката звезда Проксима Центавър има подобна на Земята планета

На най-близката до Земята екзопланета годината трае 11 дни. Епохално изобретение: най-близката звезда Проксима Центавър има сходна на земята планета. Тя е толкоз покрай нас…

Учените боравят с голям боеприпас, който им е оказал помощ до момента да открият хиляди планети отвън Слънчевата система. Сега получихме удостоверение за един необикновен образец в директна галактическа непосредственост.

Както ние ви съобщихме още в средата на август, планетата е в орбита на звездата Проксима Центавър. Тя е отдалечена единствено на 4,24 светлинни години от нас. Планетата е сходна на земята и е най-близкият прочут образец за такава планета.

Учените допускат, че тя може да има условия, правещи допустимо съществуването на живот. Зад сходно съмнение несъмнено, към момента има доста въпросителни.

Откритието е на европейската Южна обсерватория Eso, чиито телескопи са ситуирани в Чили.

За по-подробна характерност би трябвало да се усъвършенства техниката. Засега се мисли за по-прецизна спектрография в идните десетилетия и в по-далечно бъдеще за роботизирана експедиция.

„ Открихме камениста планета “, сподели Англада- Ескуде, един от учените участващ в екипа на конференция на Eso, дадена късно в сряда ( 24.08.16 ). Учените допускат, че Проксима Центавър може да има цяла планетна система.

Идентифицираната в този момент планета обикаля към Проксима Центавър за 11,2 дни на разстояние от 7 милиона километра. Отдалечението на Земята от Слънцето е към 20 пъти по-голямо. Според досегашните калкулации масата на новооткритата екзопланета е към 1,3 пъти масата на Земята. Учените са я нарекли Проксима Центавър Б или в резюме Проксима Б.

Планетата се намира в така наречен „ обитаема зона “, в която температурата разрешава съществуването на течна вода. Това се изискване се преглежда като причина за съществуването на живот. Смята се, че това е допустимо, макар близкото разстояние, на което планетата обикаля звездата, тъй като Проксима Центавър е звезда вид алено джудже, което значи че е доста по-лека и по-тъмна от нашето слънце. Масата на Проксима е 12% от тази на Слънцето, а светлинната мощ – 0,17%.

Така Проксима Б получава към 2/ 3 от силата, която доближава до Земята със слънчевите лъчи, изясняват учените. По тази логичност, междинната температура би трябвало да е към минус 40 градуса по Целзий, пресмятат астрономите. Възможността за съществуване на атмосфера обаче значи, че заради парниковия резултат температурите може да са и по-високи – към границата на заледяване или към нулата по Целзий.

Нямаме визия дали има атмосфера или няма

, призна екипът.

Много е евентуално Проксима Б да се върти по този начин, че към звездата постоянно да е обърната една и съща страна на планетата – там би било постоянно горещо, до момента в който от другата страна – безконечна ледена нощ.

„ Не знаем, дали може да има живот при такива неизгодни условия “, пишат откривателите от института Макс Планк в Хайделберг, които също са част от изследователския екип.

Към това би трябвало да прибавим непрекъснатата „ бомбардировка “ с високоенергийни частици и рентгеново излъчване, идващи он Проксима Центавър. Засега не е ясно, дали Проксима Б има магнитно поле и атмосфера, които да обезпечават отбрана.

По-нататъшни наблюдения би трябвало да донесат спомагателна информация за изискванията на планетата. Категоричната оценка, дали на планетата има живот, съгласно учените, ще би трябвало да изчака няколко десетилетия.

70-80% от звездите в Млечния път са червени джуджета, по тази причина може да се допуска, че има доста такива планети като Проксима Б. Досега учените са разкрили към 3500 екстрасоларни планети, само че нито една не е толкоз покрай нашата Слънчева система. Затова може да се чака в околните години точно Проксима Б ще бъде във фокуса на откривателите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР