На НАСА бяха нужни девет години и около 2 милиарда

...
На НАСА бяха нужни девет години и около 2 милиарда
Коментари Харесай

Първата проба марсианска почва мистериозно изчезна

На НАСА бяха нужни девет години и към 2 милиарда $ в устрема да пробие и съхранява проби от марсиански скали. Марсоходът Perseverance, („ Упоритост “), беше подготвен в петък, да направи това най – най-после.

Роувърът взе канара от антично корито на езерото на Марс, което в миналото е могло да приюти извънземен живот, като се опита да го сондира. Но тогава се случи нещо необичайно: тестът мистериозно изчезна.

В скалата има дупка с размер на човешки пръст, от която трябваше да излезе тестът, само че тръбата за събиране на проби на марсохода е празна. А скалното ядро не лежи покрай дупката. Просто го няма.

„ Макар че това не е единствената дупка на която се надявахме, постоянно съществува риск от разкриване на нови компликации “, съобщи админът на НАСА Томас Зърбухен в прессъобщение. „ Убеден съм, че имаме верния екип, който работи по този въпрос, и ще продължим да търсим решение, което да подсигурява бъдещи триумфи. “

За да разбере какво се е случило, НАСА инструктира роувъра да направи фотоси от близко на сондажа. След това контрольорите на задачата ще се опитат да възнамеряват различен опит за взимане на проби.

„ Първоначално мислехме, че празната тръба е по – евентуално резултат от това, че скалната цел не реагира по метода, по който чакахме по време на зареждането, и по – малко евентуално хардуерен проблем със системата за взимане на проби “, споделя Дженифър Троспър, началник на плана.

„ През идващите няколко дни екипът ще отдели повече време за разбор на данните, с които разполагаме, и също по този начин ще получи някои спомагателни диагностични данни, с цел да помогне да се разбере главната причина за празната епруветка. “

Основната цел на Perseverance на Марс е да изследва район, наименуван кратер Джезеро, и да събере скални проби; тръбата, която се появи празна, е една от 43 -те, които роувърът носи за тази цел. НАСА възнамерява да изпрати друга задача до Марс след към десетилетие, с цел да вземе пробите и да ги върне на Земята. След това учените могат да проучат дали в езерото, което в миналото е било цялостно, може да е имало микробен живот.

С други думи, доста количество старания и труд, както несъмнено и пари, ще бъдат оползотворени или изгубени според от способността на Perseverance да извърши сполучливо задачата си.

За да вземе първата си проба, Perseverance първо употребява абразивен инструмент за разчистване на праха и повърхностните покрития. След това марсоходът удължава ръката си с дължина към два метра, която има инструмент за събиране на проби в края. Този инструмент употребява ударна бормашина, с цел да забие куха коронка в скалата. Процесът е автономен; контролните органи на задачата просто изпращат команда „ go “.

Данните, които роувърът е излъчил назад на Земята от досегашния си опит, демонстрират, че е направил нужните стъпки, както е планувано. И въпреки всичко тръбата е празна.

Дъното на кратера Джезеро (Jezero) е покрито с това, което НАСА назовава „ павета “. Тези порести скали биха могли да бъдат утаечни (което значи, провокирани от речни и езерни дейности) или вулканични. Вземането на проба би помогнало на учените да дефинират кой вид скали се намират на дъното на кратера, като по този метод ще усъвършенства разбирането им за историята на региона.

Други задачи на Марс също са срещали непредвидени компликации от скалите и почвата на Червената планета. Наскоро НАСА трябваше да изостави „ къртицата “ на своя кацащ уред InSight, сондажен инструмент, който трябваше да се впие в повърхността на Марс и да мери температурата на почвата. Къртицата се оказа подскачаща на място върху основа от твърда почва, наречена дюракуст.

„ Аз вземам участие във всяка задача на марсохода през цялото време и тази планета постоянно ни учи на това, което не знаем за нея “, сподели Троспър. „ Едно нещо, което открих, е, че не е извънредно да има затруднения по време на комплицирани действия осъществявани за първи път. “

Статията е оповестена в изданието Business Insider.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР