На нас не ни предстоят леки месеци, ние не виждаме

...
На нас не ни предстоят леки месеци, ние не виждаме
Коментари Харесай

Проф. Антоанета Христова: Предстоят ни нелеки месеци, не виждаме светлина в тунела, а държавата е в стрес

" На нас не ни предстоят леки месеци, ние не виждаме светлината в тунела, към момента имаме да си походим на мрачно, да се преподредим и да се обърнем към собственото си чувство за поредно, разумно, заслужено политическо деяние, което чакаме от политическите партии ",  това сподели в обзорното предаване " Това е България " на Радио " Фокус " политическият психолог проф. Антоанета Христова в коментар по тематиката по какъв начин оцеляват българите, до момента в който политиците се лутат в парламентарната си невъзможност.

Страховете на хората са най-вече за това по какъв начин ще се оправят с идните месеци, какво ще се случи с техния дом, с финансовото осигуряване на всекидневието, дали ще съумеят да поемат покачващите се цени, дори и да се резервира инфлацията, която е сега. Дали това държавно управление, което го имаме, служебното, в комбиниране с Народното събрание може да подсигурява поддръжка на нуждаещите си. Бизнесът се интересува от други неща - от облекчение на процедурите, от поддръжка за избрани бизнеси, които са в рецесия сега. В последна сметка страната се намира в доста огромен стрес. Този стрес беше провокиран освен от външни, само че и от вътрешни фактори, стана ясно от думите на политическия психолог.

" Въпреки че българинът е привикнал да живее в неустановеност и в непрекъснато изменяща се конюнктура, това пристигна към този момент доста. Надеждите на огромна част от обществото беше да се направи държавно управление, само че колкото и да виждам вероятните комбинации, това държавно управление е съвсем невероятно. То е някакси неестествено. Може би с минимум взаимни отстъпки ще бъде държавното управление, направено с мандата на най-малката политическа партия, на Стефан Янев, като то бъде подкрепено като държавно управление на спасението или на отговорността от партиите, които имат опит - Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи ",  сподели Христова.

" Тази картина е извънредно компромисна, само че защото компромисът е обвързван с моралното чувство за какво някой упражнява власт и по какъв начин ще я упражнява, такова държавно управление може да съществува доста малко. То може да има съответни цели и може да приготви вместо служебно държавно управление, идващите парламентарни избори в някакъв непосредствен период ",допълни политическият психолог.

" Всички политически партии осъзнават тежкия компромис и тежката неплатежоспособност, в която се сложиха вследствие на двете години война между тях ", сподели още Христова.

Заявената подготвеност на Политическа партия и Демократична България да създадат държавно управление на малцинството евентуално звучи логичен за самите тях, само че няма кой да го поддържа, счита психологът.

" Те (б.р Политическа партия и ДБ) са царе да чертаят червени линии и са поели доста тежък път на тежка изолираност от всички ", сподели Христова

Подадена ръка и конструктивизъм има към този момент единствено у ГЕРБ. В тази политическа ситуация доста повече от останалите партията н Борисов печели и си подлага добра основа за идващите парламентарни избори, счита политическият психолог.

Относно вписването на Българска социалистическа партия в политическата  настройка, Христова сподели:  " Корнелия Нинова е в доста комплицирана вътрешноконфликтна обстановка. Тя рискува,  в случай че не се включи, да изпадне, а в случай че се включи в сходна коалиция, макар че вътре взе участие ГЕРБ, а тя се е заклела да не взе участие с него и с Движение за права и свободи, отново ще загуби. Тогава тя ще взе участие в управнически формат. Управленските формати постоянно са ѝ носили дял.  Освен това,те са насочили за февруари конгрес. Това значи, че възможен интервал, в който ще бъде в ръководството и ще се възнамерява излизане в предизборна акция, а това още веднъж ще ѝ донесе дял. Тя ще го употребява по допустимо нейния си метод и стила ѝ - със обществените политики, с говоренето повече на обещания и на това какво се е свършило, само че след това, когато се огледа действително какво се  е случило, то не такова, само че ѝ носи дял. Докато другата роля я слага в позицията на изгубил - изгубила при сегашните избори, събрала се с партии, които доказаха, че могат да произведат само рецесии, че не могат да дават решения. Столът ѝ не е по никакъв начин постоянен. "

Проф. Христова разяснява и случая с " Джемкорп " и разкритията към други афери, които биха довели до арести на политически водачи на Политическа партия - Кирил Петков и Асен Василев дали няма да са реванш: " От някъде би трябвало да се стартира. Трудно може да се направи асоциация с ареста на Бойко Борисов. Цялата процедура беше противозаконна. Справедливостта е два типа: има резултативна правдивост и процедурна правдивост. Едното е да се съблюдават превилата,  а другото - да има заслужено наказване. Случаят с Борисов го слагаме в най-грозните прояви на надзор от власт, т.е на опит да се раздава правдивост не пред съда, а пред политиците, което е най-страшното и припомня на тъмните тоталитарни години. "

" Това че хората не виждат резултати, се съмняват, че може да се осъществя каквато и да е правдивост. Понятието корупция е израз на чувството за неправда. Малката неправда в живота ни ни кара да си мислим, че всичко това е, тъй като има корупция. Така думата " корупция " влезе в оръжие на тези, които пристигнаха на власт преди една година ", заключи проф. Христова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР