На много места по света има сериозна опасност от земетресения.

...
На много места по света има сериозна опасност от земетресения.
Коментари Харесай

Сеизмични зони по света

На доста места по света има сериозна заплаха от трусове. Представете си какво става, в случай че огънете пластмасова линия прекомерно мощно – тя просто ще се счупи, само че половинките й ще се изправят.

Скалните формирания в земната кора се огъват под действието на напън, разчупват се и още веднъж се изправят. Когато се получи такова разчупване, се отделя сила във тип на сеизмични талази, която кара земята да се тресе. В този миг ние усещаме земетресението.

Днес има чувствителни сеизмографи, които усещат сеизмичните промени, преди да ги е усетил индивидът. Сеизмичните зони са разпределени много неравномерно по света. В средата на океаните сеизмичните събития се концентрират около доста тесни линии, които съответстват с местоположението на средно-океанските хребети. Встрани от тези зони огромна част от дъното на международния океан не е сеизмична.

Най-важните от средно-океанските хребети са Средно-Атлантическият, Централно-Индийският, и Източно-Тихоокеанският. Източно-тихоокеанският стартира от Калифорнийски залив и се разделя на две при остров Пасха, като едната част отива на югозапад, а другата – към континенталната част на [Чили.

Най-силните трусове се записват и в структурите, наречени островни дъги. Основни островни дъги са полуостров Камчатка, Курилски острови, Япония, Мариански острови, Соломонови острови, островите Фиджи, Филипински острови, както и Антилски острови. Подобни дъги има и около крайбрежието на Централна и Южна Америка.

 Унищожение на света

В южната част на Европа, Хималаите и югоизточна Азия трусове не се случват чак толкоз постоянно. Зоните на съвсем нулева сеизмичност са показани от континентални щитове – такива са Канадският щит в източната част на Северна Америка, Бразилският щит в Южна Америка, а също по този начин и в източната част на Австралия, Централна Европа и Южна Африка.

Най-големите трусове са станали през 1964 година на крайбрежието на Аляска и през 1960 година на Чилийското крайбрежие – и двете са били над 8, 9 по скалата на Рихтер.

Една от сеизмичните зони е Тихоокеанският сеизмичен пояс – той е ситуиран около източното крайбрежие на Азия, на север и изток от Австралия, и около западното крайбрежие на Америка. Тук се случват над 60 % от земетресенията по света. Токио се намира в този пояс.

А на към 100 километра на северозапад от Токио под Евразийската тектонична плоча, на върха на която е издигнат градът, се събират други две плочи – Тихоокеанската плоча и плочата на Филипините. През идващите петдесет години сеизмолозите предсказват гигантско земетресение в Токио.

Мексико се намира в зоната на Тихоокеанския сеизмичен пояс. Постоянният напън и налягане, които се образуват от търкащите се една в друга тектонични плочи в този регион, е причина за огромното количество трусове.

На четиридесет километра от Ню Йорк се пресичат два геологични разлома, което ускорява вероятността от земетресение с магнитуд до 7 бала.

През 1962 година в Индия е издигнат яз Койна за доставяне на Бомбай с вода. Във водохранилището налягането на водата върху земята е довело до напрежение на пластовете и през декември 1967 година земята е била разтърсена от мощно земетресение, при което стотици души починали, а хиляди били осакатени.

В Китай също има огромна заплаха от трусове, при което те са много мощни. По време на Съчуанското земетресение през 2008 година са починали съвсем седемдесет хиляди индивида.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР