На Международния ден на шегата Министерството на здравеопазването, с подкрепата

...
На Международния ден на шегата Министерството на здравеопазването, с подкрепата
Коментари Харесай

Не на шега: Здравното министерство и УНИЦЕФ стартираха кампания за ползите от ваксините

" На Международния ден на шегата Министерството на здравеопазването, с поддръжката на УНИЦЕФ България, напълно не на смешка, започват осведомителна акция за изгодата от имунизациите ", оповестиха от ведомството на Христо Хинков. Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се организира в последните седем дни на месец април, а задачата на самодейността е да се опише за какво имунизациите са значими, допълват от министерството.

През 2023 година в България е регистриран обсег от 93% със наложителни имунизации в ранна детска възраст, сочат данните на Министерство на здравеопазването. Подобно покритие се регистрира за първи път след 2019 година По традиция най-вече деца са имунизирани против вирусен хепатит вид Б и против туберкулоза през първите дни от живота им, надлежно 97,2% (47 125 новородени) - 96,5% (46 727 новородени).

Представително изследване на министерството и УНИЦЕФ България за настройките на родителите по отношение на Имунизационния календар на страната демонстрира, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са уверени, че имунизациите предотвратяват тежки болести при децата, а 88% имат вяра, че имунизациите са безвредни.

Въпреки регистрираната позитивна наклонност, за миналата година с незавършена съществена имунизация от подлежащите деца в страната са 1691 деца против туберкулоза ; 4030 против дифтерия, тетанус, коклюш , полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит вид Б; 4406 деца против пневмококи и 4712 против морбили , епидемиологичен паротит и рубеола .

" Ваксинирай се и влез в тима на супергероя " е посланието, отправено посредством анимирания воин " Плюс мен ", носещ името на актуализирания профилиран уебсайт на министерството -, пуснат през септември предходната година.

На уеб страницата на министерството се напомня и по кое време се правят наложителни имунизации и реимунизации. Всички персонални лекари, които наблюдават новоредени, също би следвало да разполагат с тази информация и да наблюдават за постоянното слагане на ваксини. 

През февруари Световната здравна организация предизвести за бързо разпространяване на морбили в международен мащаб. В същия месец бе оповестено и че у нас се следи взрив на инфектираните с коклюш - за месец и половина публично доказаните случаи бяха девет, до момента в който за цялата 2023 година те са били 26.

" Данните за осъществените имунизации против морбили, паротит и рубеола демонстрират незадоволително равнище на имунизационния обсег, което слага в риск поддържането на елиминация на морбили и рубеола ", се споделя в Анализ на НЦЗПБО за осъществяването на дейностите по имунопрофилактика в България от преди две години. 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР