На Лазаровден момичетата от образователната програма Училище за лазарки“ ще

...
На Лазаровден момичетата от образователната програма Училище за лазарки“ ще
Коментари Харесай

57 девойки ще лазаруват в Етъра на 8 април

На Лазаровден девойките от просветителната стратегия „ Училище за лазарки “ ще пресъздадат обичая лазаруване в музей „ Етър “ . Тази година в образованието вземат участие 57 девойки от Габрово, Дряново и Трявна. Възстановките са три – от 11:30, 12:30 и 13:30 часа в същия ден, оповестиха от Министерството на културата.

Момичетата се образоват на присъщите песни, танци и наричания, опознават символиката на лазаруването . „ Училище за лазарки “ се води от експерти на музея „ Етър “. Всяка лазарка получава специфичен документ – Уверително, който й дава право „ да се момее и гизди, само че с мярка, а когато му пристигна времето – да се задоми “. Преди да лазаруват в музея, девойките от просветителната стратегия ще вземат участие във възстановки в родните си градове. В Трявна се събират пред Даскаловата къща в 09:30 ч., а в Дряново –  пред Историческия музей в 11:00 часа.

Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, отдаден на любовта и плодородието. Наричан е още „ Лазар “, „ Лазарица “ или „ Лазарова събота “. В предишното се е считало, че „ нелазарувала мома, не е мома “, и че „ мома, в случай че не е била на Лазар, не може да се задоми “. Бъдещите моми стартират да се приготвят за лазарки още „ среди пости “, събират се и разучават лазарските песни и танци.

Музеят „ Етър “ възражда тази традиция през 2010 година с просветителната стратегия „ Училище за лазарки “. Доскоро в нея вземат участие единствено от Габрово, а през последните две години се включват и девойки от Дряново и Трявна. През 2023 година просветителна стратегия „ Училище за лазарки “ се реализира от музеq „ Етър “ в партньорство с общините Габрово, Дряново и Трявна; Историческия музей в Дряново, Народното читалище „ Развитие – 1869 ” – Дряново и Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР