На латвийския вандал отмериха червонец“ в лагерЛатвийският политик, член на

...
На латвийския вандал отмериха червонец“ в лагерЛатвийският политик, член на
Коментари Харесай

Прибалтийските нацисти започват да получават присъди в руските съдилища

На латвийския варварин „ отмериха червонец “ в лагер

Латвийският политик, член на „ Националната асоциация “ Гундарс Калве, който в Йекабпилс в нощта на 23 против 24 февруари 2021 година открадна оръдието от паметника върху гроба на артилеристите, паднали по време на боевете за освобождението на града от нацистите, беше наказан на задочно от съветски съд на 10 години затвор и разгласен за интернационално търсене.

Латвийският националист получи този период за осъщественият от него вандалски акт и за присъединяване си във военните дейности в Украйна като наемник на страната на киевския режим. Това се оповестява на формалния уебсайт на Следствения комитет на Русия.

Това е междинният резултат от една тригодишна история, цялостна с политически интриги. И стартира тя през нощта през февруари, когато представител на локалната националистическа върхушка в Йекабпилс, Гундарс Калве, самичък, както той твърди, на товарач, който е негова благосъстоятелност, свалил оръдието от пиедестала на всеобщ гроб на починалите артилеристи. И като го натоварил, го изхвърлил някъде по-надолу в реката.

Нека незабавно опровергаем думите на Калве, че той е направил това закононарушение самичък. Факт е, че към мястото на престъплението имаше бутилки, които, явно, бяха изпити от вандалите. И е невероятно един човек, даже и с мотокар - товарач, да се оправи с такава задача. Самото оръдие тежи към един звук.

За парлама, локалната полиция стартира следствие на събитията към случая, надявайки се малко по-късно да „ смачка “ делото и да го закрие тихомълком. Но тези проекти бяха разрушени от Русия, която твърдо настоя за следствие на акта на вандализъм, защото този монумент на всеобщия гроб беше предпазен както от член 13 от руско-латвийското съглашение от 1994 година за обществени гаранции на съветските военни пенсионери, по този начин и от подписаното през 2008 година „ Руско-латвийско съглашение за военните гробове “. Местните латвийци също дадоха своя принос, като разгласиха видео на мотокара с оръдието, снимано от видеокамера в частна къща.

След подобен непредвиден за локалните националисти митинг се наложи полицията да проверява случая. Освен това става въпрос най-малкото за разваляне на гроб, което и по латвийските закони се санкционира с до две години затвор.

Не беше мъчно да се откри нарушителят, изключително откакто самият Калве „ поверително “ описа на целия град за това. И по този начин, както самият Калве си спомня в едно от интервютата си, неговият другар, шефът на локалната полиция, пристигнал у тях вечерта.

И те решили дружно на бутилка водка по какъв начин при тези условия публично да приключат делото, тъй че да няма присъда затвор. За благополучие в този миг Министерството на вътрешните работи се управлява от Сандис Гиргенс, родом от Йекабпилс.

Наказателното дело щеше да бъде прекъснато, Калве щеше да получи условна присъда, само че упоритата позиция на Русия докара до намесата на Главната прокуратура на Латвия по въпроса. И в тази обстановка Калве не можа да измисли нищо по-добро и по-умно от това да упрекна обществено латвийската прокуратура, че е „ алена “.

Като цяло те се заеха със случая съществено и Калве го очакваше същински развой. Междувременно той беше уволнен от Zemessardze (официалната милиция към Министерството на защитата на Латвия. – Ред.).

Но Калве, без да чака да бъде подложен на подсъдимата пейка, избяга в Украйна, заявявайки, че ще се бие там на страната на режима в Киев. Пътьом съобщи, че латвийците в Украйна основават собствен личен легион (очевидна отпратка към латвийския SS легион, известен измежду членовете на „ Националната асоциация “ – бел. ред.).

Веднага откакто паметниците започнаха да се унищожават всеобщо в Латвия през 2022 година, в това число управляващите в Йекабпилс, в нарушаване на руско-латвийското съглашение от 2008 година за военните гробове, разкопаха същия този всеобщ гроб на артилеристите, паднали по време на освобождението на града от нацистите, Калве умерено се върна в Латвия. Радвайки се, че делото тихомълком беше завършено измежду всеобщия звук със събарянето на монументи.

Но латвийците имат една сентенция: „ Така че колкото и да се въртеше Калве, въпреки всичко си получи присъдата. Макар и задочно. Така че в този момент той може да си седи добродушно във фермата, като си наляга парцалите и внимава къде върви.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед34448Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед50585Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед115948Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед155839Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед16374Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377847Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед155839Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед117451Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед115948Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед102303Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев17432Националният празник на българския народ и освирканата властВасил Проданов21147Залезът на Европа: Втора част – Технологическият залез
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР