На крехките криле на пчелите се крепи изхранването на бъдещите

...
На крехките криле на пчелите се крепи изхранването на бъдещите
Коментари Харесай

На крехките криле на пчелите се крепи изхранването на бъдещите ни поколения

На нежните криле на пчелите се крепи изхранването на бъдещите ни генерации. Те са най-важният опрашителен механизъм в природата. Ако знаехме какъв брой са значими за храната и за изхранването на популацията, мисля, че щяхме да бъдем малко по-ангажирани в казуса. Това сподели създателят на Pollenity Сергей Петров в предаването " Човекът на фокус " на " Фокус "

30% от всичко, което слагаме на масата си всеки ден, зависи непосредствено от опрашването на пчелите, а косвено става въпрос за към 70% от пчелата, акцентира той.  

В един добре работещ кошер има над 60 000 пчели, от които 1/3 на ден опрашват към 150 растения. " Представете си – 30 милиона опрашвания ще се случат от един кошер. Има ли нещо, което можем да използваме, с цел да създадем 30 милиона? Природата го е измислила прекомерно добре, с цел да се месим на този стадий ", уточни Петров. 

В България по думите му има доста сериозен проблем с пчеларството. Все повече пчелари се отхвърлят от занаята си заради стопански аргументи. " Понеже живеем в една страна, в която корупцията е безусловно неизменима част от всекидневието на всеки един жител, се случи по този начин, че се отвориха вратите за един подправен артикул, който идва от Китай, смесва се с нашия мед. Освен че пчеларите останаха с непродадена продукция, направихме по този начин, че реномето на българския преден мед да падне ", изясни Сергей Петров.  

Младите хора пък не виждат вероятност пред този античен и извънредно значим поминък, добави той.  

Екипът на " Bee Smart Technologies " се пробва от години да сътвори световно стабилно пчеларство. " Помагаме на пчеларите да понижат смъртността на пчелите си и да ги схващат по-добре. Това го вършим посредством набор от технологии. Имаме артикули, които са свързани с това да усещат средата вътре в кошера и да споделят на пчеларя дали пчелите са здрави, продуктивни, дали има потребност пчеларят да се намеси в някакъв миг, с цел да прекъсне даден развой ", изясни създателят на Pollenity. 

" В един миг осъзнахме, че в България пчеларите изчезват с стремглави темпове. От 2019 до 2022 година изчезват 30% от българските пчелари. Помислихме, поговорихме с хората и пристигна тактиката за това по какъв начин можем да помогнем на пчеларите в България. Виждаме, че нашите съперници започнаха да репликират доста от нашите хрумвания и послания ", изясни Петров. 

Целта на програмата " Избери кошер " е да реализира пряк контакт на потребителите с пчеларите, като по този метод се подсигурява качеството на продукта. " Ние го подсигуряваме, имаме лабораторните разбори, които изпитваме на всяка една партида. Освен че знаете от кое място идва медът, 100% знаете какво има вътре, може и да се видите с пчеларя, даже да му помагате. Над 1500 души предходната година са посетили кошери от нашата стратегия и това в действителност прави доста работа във връзка с информираността на популацията с огромния проблем на изгубването на пчелите ", описа той.  

Електронните връзки не вредят на пчелите. Това е и повода в по-зелените градове да се срещат доста пчели, изясни експертът. Основният проблем идва от нерегламентираното потребление на пестициди. " В България доста постоянно си затварят очите за това кой какво употребява и по кое време го употребява. Да купиш един на ниска цена пестицид, който е неразрешен, и го използваш, евентуално няма да те заловен, обаче ти самичък си слагаш примката към врата по този метод. Колко резистентен би бил, когато пчелите изчезнат, когато цялата рапица, която садиш, внезапно изчезне поради неналичието на опрашители? ", разяснява той.  

Живко КРЪСТЕВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР