На края на Вселената има един магазин. Табела той си

...
На края на Вселената има един магазин. Табела той си
Коментари Харесай

Цената на желанието

На края на Вселената има един магазин. Табела той си няма. Отдавна я отнесе галактически вихър, а сегашният притежател по този начин и не сложи нова. Не е и нужна – всички знаят, че тук се продават стремежи.

Асортиментът е голям, може да се купи съвсем всичко. Огромни яхти, жилища, брак, високи постове, обичана работа, футболни клубове, мощ, триумф, диаманти и доста други. Не се продават единствено живот и гибел (с това се занимава Главното ръководство, което е в друга Галактика).

Всеки, който пристигна в магазина (има и такива, които желаят да дойдат, само че си стоят в къщи), първо научава цената на своето предпочитание. Цените са разнообразни. Например обичаната работа коства отричане от непоклатимост и предвидимост, подготвеност за независимо обмисляне на своя живот, религия в личните сили.

Властта коства малко повече – би трябвало да се откажеш от своите убеждения, умеене на всичко да намериш пояснение, да можеш да отказваш на другите, да си знаеш цената (и тя да е задоволително висока), да казваш мощно „ Аз “, макар утвърждението или неодобрението на останалите.

Някои от цените наподобяват странни. Брак може да получиш съвсем на безценица, а виж щастливият живот е безценен – лична отговорност за личното благополучие, умеене да получаваш наслаждение от дребните неща, познаване желанията на другия, зачитане на това, което имаш, отвод от бонусите на „ жертвата “, риск да загубиш някои другари и познати.

Не всеки, пристигнал в магазина, е подготвен да заплати за своето предпочитание. Някои, виждайки цената, незабавно се обръщали и излизали. Други дълго мислели, претегляли своята наличност и преценявали от кое място могат да вземат още средства. Трети се оплаквали от високите цени и питали по кое време ще има ликвидация с понижение.

Имало и такива, които вадели от джоба своите спестявания и получавали заветното предпочитание, загънато в красива опаковка. Тези щастливци били одумвани от останалите гости и съпровождани от завистливи погледи.

На продавача постоянно предложили да намали цените, с цел да усили броя на купувачите. Той отказвал с претекста, че това ще намали качеството на желанието. Когато го питали дали няма да се разори по този начин, той пламенно клател глава и отговарял, че постоянно ще има смелчаци, които са подготвени да рискуват всичко и да трансформират живота си, отказвайки се от навика и сигурността, способни да повярват в себе си. Имащи силата и средствата да платят за това, което мощно желаят.

П.п. На вратата на магазина виси дребна табелка: „ Ако желанието ти не се извършва, значи то още не е платено “.

Инфо: Svetlilo


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР