На който се проведе в края на септември, се изнесоха

...
На който се проведе в края на септември, се изнесоха
Коментари Харесай

Цигарите са взели 2 пъти повече жертви от COVID-19

На който се организира в края на септември, се изнесоха последни данни за „ епидемията “ от тютюнопушенето и научни данни понижената щета на новите бездимни други възможности на цигарите. Тютюнопушенето убива повече от 8 милиона души по света годишно, което е близо два пъти повече от броя на починалите вследствие на Коронавирус -19 до момента. През последните 20 години пушенето е причина за 20,2% от смъртните случаи измежду мъжете и 5,8% измежду дамите, демонстрира статистиката. През 2020 година 2,7 милиона европейци са били диагностицирани с рак, а още 1,3 милиона са изгубили живота си от онкологично заболяване. Те изрично обявиха, че п ушачите имат право да знаят за другите възможности с понижен риск.

„ Епидемията от тютюнопушене е тук, с цел да остане, в случай че не създадем нещо, с цел да я предотвратим и да понижим тежестта от нея. Нашата защитна линия е намаляването на вредата от тютюна “. Това е мнението на 62-ма учени, лекари, академични професори от 31 страни в региона на медицината, публичното здраве и стопанската система след научната среща на високо ниво в Гърция, отдадена на проучванията и актуалните политики и тактики за понижаване на вредата от тютюна, който притегли интереса на още над 300 участници от 42 страни.

„ Няма потребност да се оспорва, че има никотин-съдържащи артикули, които са доста по-малко нездравословни от горимите цигари. Данните демонстрират, че тютюнът с нагряване е доста по-малко рисков от пушенето на цигари “, съгласно италианския кардиолог доцент Джузепе Бионди Зокай от Факултета по медицински и хирургични науки и биотехнологии на Университета Сапиенца в Рим, „ бездимните артикули би трябвало да бъдат обсъждани като помощно средство за прекъсване на пушенето, каквато е практиката във Англия.



„ Хората от време на време не могат да се оправят сами с отхвърли от пушене. Някои имат потребност от терапия, други - могат сами да преминат от един към различен артикул. Електронните цигари могат да спомогнат за понижаване на пушенето – това са метааналазите от изследването ни, оповестено преди няколко седмици. А това от своя страна води до усъвършенстване на качеството на живот и на организма на пушачите. Освен ефикасни в битката с тютюнопушенето, бездимните артикули могат да бъдат добра инвестиция от страна на обществото заради понижените разноски в опазване на здравето “, споделя кардиологът.

През 2020 година Агенцията по публично здраве на Англия излезе с отчет, че електронните цигари са най-успешното средство за отвод, с помощта на което пушачите във Англия се оправят с пушенето, а след Брекзит страната даже разисква въвеждане на нови регулации за бездимните артикули и легализирането на шведския снус, който сега в Европейски Съюз. Изключение прави единствено Швеция – страната на генезис на снуса, в която торбичките тютюн за орална приложимост са позволени за приложимост и необятно публикувани. В резултат на по-малко рисковия метод за банкет на никотин в Швеция посредством бездимния снус, пушачите в Швеция са едвам 7%, болните от рак на белия дроб са минимум в Европейски Съюз, а разноските за лекуване по този индикатор – най-ниски, стана още ясно на научения конгрес в Гърция.

„ Стратегията за понижаване на вредата от тютюна добавя ограниченията за предварителна защита и надзор на тютюна. Концепцията за „ никотинова взаимозависимост “ е медикаментозна и в последна сметка призната и в този момент е част от тактиките за лекуване във Англия “, добави проф. Кейтлин Нотли, специалист по зависимостите в Обединеното кралство.

„ Необходимо е да се засилят напъните за нов, по-широк метод към политиките за надзор на тютюнопушенето. Целта ни е разговор с политически специалисти и регулатори на интернационално, европейско и национално ниво, с цел да дадем опция на политиките, учредени на обстоятелства, и да използван регулаторни подходи за намаляването на вредата от тютюна. Трябва да се вземат поради тези пълнолетни пушачи, които по разнообразни аргументи не могат да се откажат от тютюнопушенето - те не би трябвало да бъдат подценявани “, показаха специалистите в своята декларация след конференцията.

„ Пушачите имат право да знаят за другите възможности с понижен риск. Не можем да обърнем тил на хората, които не могат да спрат цигарите. Трябва да им дадем опция и да им кажем до какви резултати е достигнала просвета “ , съобщи изпълнителният шеф на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев, който беше един от лекторите на високия теоретичен конгрес.



„ Вместо да чакаме това потомство да почине или да се промени, можем да създадем освен това. Тези хора имат ли права или са отговорни, тъй като пушат и високата смъртност при тях ще продължи? Хората с белодробни хронични болести, диабет, високо кръвно налягане в композиция с пушенето утежняват главното си заболяване. Не може да се обърне тил на толкоз доста хора, които са опитвали неведнъж да спрат цигарите и които, на всичкото от горната страна, страдат от хронично заболяване, и отново не могат да откажат пушенето. Не може да не им дадем опция “, добави доктор Хасърджиев на събитието.

Би било тревожно да се откажат права на потребителите, счита и Дейвид Суинър, професор по право от Университета в Отава, Канада. „ Хората не получават съответна информация или даже получават неточна информация. Следователно не би трябвало да упрекваме хората, че не схващат информацията за понижената щета на новите артикули. “, добави канадският професор.

Според самостоятелните интернационалните специалисти прекосяването към бездимни артикули ще има позитивен резултат за доста пушачи, които доста пъти са се проваваляли в опитите си да откажат цигарите.

„ Проблемът е голям – имаме милиони смъртни случаи вследствие на тютюнопушенето и над 20% от европейското население, което към момента пуши. Има проблеми, които би трябвало да се адресират. Трябва да имаме утвърдени стратегии. Въпросът е по какъв начин да насърчаваме пациентите си да се откажат посредством артикул с понижен риск, в случай че не могат да спрат цигарите по различен метод “, споделя и гръцкият кардиолог проф. Игнатиос Икономидис.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР