На колко години е Вселената? Това е въпрос, който е

...
На колко години е Вселената? Това е въпрос, който е
Коментари Харесай

Вселената се разширява по-бързо от очакваното

На какъв брой години е Вселената? Това е въпрос, който е завладяващ за всеки човек, любопитен към света.

За да се отговори, учените на първо време дефинирали понятието възраст на Вселената и прецизирали, че това е времето от Големия гърмеж до в този момент. Измерванията посочили, че възрастта на Вселената е сред 13 и 14 милиарда години. За да се стигне до това число, са осъществени редица калкулации по формула, в която главен съставен елемент е по този начин наречената константа на Хъбъл - число, което демонстрира скоростта на разширение на Вселената. Мери се всяка година.

Най-точното премерване на константата на Хъбъл е направено през 2003 година. С помощта на сателит е открита стойност от 71 километра в секунда/Мега парсек (единица за премерване на дистанции сред галактически обекти). Тази режисура се счита за открито предписание в разбиранията за Вселената.

Новите проучвания на астрономите демонстрират, че досегашните постановки би трябвало да се преразгледат. Според тях Вселената не е толкоз остаряла, колкото се предполагаше. Нейната възраст е с най-малко 1 милиард години по-малка. Тя би трябвало да е най-вече на 13 милиарда години или с половин милиард по-малко.

Космическият уред на НАСА, наименуван на името на астронома Едуин Хъбъл, дава нови данни, които постановат да се премислят старите показа за Вселената. Това обаче значи блокировка на общоприети физични модели, тъй като учените би трябвало да осмислят новите данни.

Новите проучвания сочат, че константата на Хъбъл би трябвало да се промени като цифра, тъй като е с девет % по-голяма, в сравнение с се приемаше до момента. Как ще рефлектира това на формулата за пресмятане на възрастта на Вселената? Ще покаже, че Вселената е по-млада и по-бързо разширяваща се, в сравнение с се приемаше да момента.

Астрономът Адам Рийс, който е създател на това проучване, счита, че новото число ще окаже директно въздействие върху опциите на човечеството да открие същинската възраст на Вселената.

Има и други учени, които допускат, че в Космоса може би има нещо, което към момента се изплъзва на откривателите.

Повечето учени са на кръстопът. Има догатки даже, че както старите калкулации, са правилни, по този начин и новите също имат своята разумна основа. Те считат, че би трябвало да се откри методът, който да съгласува тези две измервания, а това значи да се открие нов метод на разглеждане на науката за Космоса.

Нужно е да се добави нещо за Вселената, което към момента не се знае. Това значи, че е нужно ново изобретение, което да отговори на въпроса дали тъмна материя или сила, или някаква неоткрита още мощ, е причина две разнообразни по стойност измервания да бъдат по едно и също време правилни.

Чуват се и оферти, че може би е нужно да се преразгледа теорията на Айнщайн за относителността.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР