На коалиционен съвет по отбрана утре ще бъде представен проект

...
На коалиционен съвет по отбрана утре ще бъде представен проект
Коментари Харесай

Коалиционният съвет обсъжда проекта на ДБ за военна помощ за Украйна

На съдружен съвет по защита на следващия ден ще бъде показан план на решение на " Демократична България " за военнотехническа помощ за Украйна. Това съобщи депутатът от Демократична България Атанас Славов пред журналисти, откакто взе присъединяване в взаимното съвещание на парламентарните комисии по защита и по външна политика.

Това е планът, който през вчерашния ден " Демократична България " разгласи от парламентарната естрада. Документът към този момент е разпратен до съдружните сътрудници и на следващия ден следва по време на съдружния съвет да бъде разискван, изясни Славов.

Запитан по какво планът на " Демократична България " се разграничава от плана на ГЕРБ, който по-рано през днешния ден някогашният външен министър Екатерина Захариева искаше да бъде разискван по време на съвещанието на комисиите, Славов уточни, че " има някои нюанси разлики, най-много правното съображение е по-широко написано ". " Нашето предложение е да се даде мандат на Министерски съвет да даде военнотехническа помощ, както и да се употребяват налични фондове на НАТО и на Европейски Съюз в този смисъл, с изключение на държавния бюджет ", посочи Атанас Славов.

В отговор на въпрос какво би съдържала военнотехническата помощ за Украйна, Славов съобщи, че това е въпрос, който се преценя от способените управляващи. Ние даваме общия мандат на Министерски съвет да даде такава помощ, а каква тъкмо ще се даде, зависи и от желанието на Украйна.

Вероятно не става дума за огромни платформи като ракети и самолети, самите ние имаме недостиг на това съоръжение. Става дума за стандартни оръжия, които нашият военно-промишлен комплекс създава, уточни Славов. Не ни тормози такава помощ, разяснява той и добави, че помощта за нападнатия е помощ за възобновяване на мира и отбиване на противозаконната експанзия.

Решението на съдружния съвет по защита е обвързващо за обединенията от болшинството, само че в последна сметка би трябвало да се гласоподава в пленарна зала, сподели още Атанас Славов и добави, че е ясно, че Българска социалистическа партия няма по какъв начин да поддържа подобен план.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР