На какъв етап ще бъде върната процедурата по избор на

...
На какъв етап ще бъде върната процедурата по избор на
Коментари Харесай

Министерство на отбраната ще решава на какъв етап ще бъде върната процедурата за изтребител


На какъв стадий ще бъде върната процедурата по желание на нов вид военен аероплан, ще реши Министерството на защитата като управление въз основата на предложенията на Народното събрание и на оценката и предложенията, които ще дадат експертите, работили до в този момент по плана.

Това сподели ръководителят на краткотрайна парламентарна комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан Емил Христов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[i]В края на юни стана ясно, че предлагането на Португалия с логистичен пакет от Съединени американски щати за използвани Ф-16 даже не е било класирано, заради противоречие на ценовото му предложение с условията, които сме заложили. Страната ни изпрати искане за даване на оферти (RFP), по план придобиване на нов вид военен аероплан в края на предходната година. Предложението на Швеция е за новопроизведени бойни самолети Gripen, на Португалия (с логистичен пакет и въоръжение от САЩ) за използвани бойни самолети Ф-16, италианската оферта също е за използвани самолети Eurofighter.

В последните дни президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов влязоха в неприсъствен спор и разясниха процедурата за придобиване на изтребител безусловно от двете страни на Океана. [/i]

„ Нямаме за цел да рестартираме плана. Ние не сме комисия, която би трябвало да направи това. Ние даваме своите заключения и оферти, дали въобще ще бъде рестартиран планът и какво ще се направи, ще реши МО като управление и експертите, само че ние сме длъжни да създадем тези заключения и тези оферти, които ще бъдат оповестени скоро ”, съобщи Емил Христов.

Докладът, който през днешния ден бе подсилен с 13 на 6 гласа от членовете на комисията би трябвало да бъде признат от Народно събрание и ще бъде изпратен на управлението на МО. „ Ние обаче бихме желали да не се връщаме в изходно състояние, да не се задрасква трудът, който е вложен от толкоз доста хора експерти в продължение на години, а насъбраният опит да бъде употребен по-нататък, в това число и в други планове и за Сухопътни войски и за Военноморски сили ”, сподели Емил Христов.

На въпроса дали се връща декласираният Ф-16 назад в конкуренцията, той сподели: „ Ако МО се съобрази с нашите рекомендации и промени методиката, по този начин, както би трябвало да бъде, без да се вкарва спомагателен осми наложителен аршин, напълно обикновено е, че ще настъпи смяна и в RFP-тата ”. Той счита, че би трябвало да се отворят вратите за новопроизведени самолети, като уточни и това, че разполагане с два пъти по-голям запас от стартирането на плана.

За това дали съгласно него би трябвало да се прегласува отначало Проекта за капиталов разход (ПИР) или да се изпратят нови RFP, Христов уточни, че най-после ще опрем до примерната скица за заплащане. „ И в случай че Министерство на финансите удостовери тази скица за заплащане, което за мен персонално е под въпрос, може да не се наложи прегласуване от Народното събрание на ПИР ”, уточни той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР