На кадъра: Олег Кононенко и Николай Чуб работят в открития

...
На кадъра: Олег Кононенко и Николай Чуб работят в открития
Коментари Харесай

Руската слънчева платноходка не успя да разгърне платната си в космоса

На фрагмента: Олег Кононенко и Николай Чуб работят в открития космос. Photo credit: NASA TV

Нито една от плануваните действия на космонавтите Олег Кононенко и Николай Чуб, които тази нощ излязоха в открития космос, не приключи с триумф. Двамата работиха от външната страна на станцията към 7 часа и 41 минути.

Основната задача за Кононенко и Чуб бе да открият мястото на теча откъм радиатора на модула “Наука ” и по опция да извършат ремонтни действия. Космонавтите локализираха мястото – гъвкавите тръби сред сегментите на радиатора, само че течът се оказа несметен. Даже Кононенко и Чуб рапортуваха, че не престават да се образуват балончета. Спасително въже бе напълно напоено с антифриза и то бе опаковано в торба, която бе оставена от външната страна на МКС. Но не и преди въжето да удари един от космонавтите по визьора на скафандъра и да го изцапа. По принцип Кононенко и Чуб бяха взели кърпи, с цел да избършат станцията от замърсителя. “Но считам, че кърпите няма да са задоволителни тук ”, заяви Чуб. Така че на двамата космонавти бе заповядано бързо да изоставен мястото, преди да е станала пакост. Накрая кърпите бяха изхвърлени в космоса и те се трансфораха в следващия орбитален отпадък.

Изминаха повече от две години и половина след инсталацията на новия модул “Наука ” към МКС и едвам в този момент бе инсталиран първият теоретичен опит от външната му страна – синтетичен апертурен радар. Но радарът не съумя да се разгърне изцяло, а опитите това да бъде изпълнено ръчно от космонавтите приключиха с крах.

Накрая Кононенко и Чуб пуснаха в космоса платноходката “Парус-МГТУ ”, издигната от студентите на университета МГТУ “Бауман ”, само че както оповестява ТАСС, платната ѝ не са се разгърнали сполучливо в предстоящото време. Очакваме публично мнение от университета дали могат да бъдат направени нови опити.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР