На живо: Турският външен министър посещава Москва за преговори относно черноморската сделка за зърно

...
Турският външен министър Хакан Фидан ще започне двудневно посещение в
Коментари Харесай

Турският външен министър Хакан Фидан ще започне двудневно посещение в Москва, започващо в четвъртък, със сделката за зърно в Черно море на първо място в дневния ред, съобщи руското външно министерство в сряда. Турция помогна за посредничеството на първоначалната сделка, която позволи на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища, докато Русия не се оттегли през юли. Следете нашия блог на живо за всички най-нови събития относно войната в Украйна. Всички часове са парижко време (GMT+2).

6:58 сутринта: Турският външен министър ще обсъди инициативата за зърно при посещение в Русия

Руският външен министър Сергей Лавров ще бъде домакин на турския си колега Хакан Фидан за двудневно посещение, започващо в четвъртък, съобщи Москва в сряда, след като първият дипломат на Анкара проведе разговори с украински официални лица миналата седмица.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова казва, че една от точките в дневния ред ще бъде черноморската сделка за зърно.

Русия се оттегли от сделката с посредничеството на Турция, която позволи на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища, през юли.

6:37 сутринта: Кметът казва, че Русия сваля дрон, който се насочва към Москва

< p>Руската противовъздушна отбрана унищожи дрон, приближаващ се към Москва, каза кметът на града в четвъртък.

Силите за противовъздушна отбрана в района на Воскресенски, на около 60 километра (35 мили) от столицата, „унищожиха дрон, летящ към Москва“, кмет Сергей Собянин написа в Telegram.

Той не каза откъде е дошъл дронът.

Руското министерство на отбраната каза в по-късно изявление, че дронът е украински.

Според първоначалните данни няма жертви или щети доклади и службите за спешна помощ са били на място, каза Собянин.

00:33 сутринта: Русия казва, че е осуетила нови украински атаки, след като самолети се удариха в летище

Руски официални лица казаха в сряда, че са осуетили нови украински атаки ден след като украински дронове удариха цели в най-малко шест региона дълбоко в Русия в един от най-мащабните залпове досега от кампанията на Киев да обърне масата на Москва. Един от ударите с дрон, насочен към летище далеч от границите на Украйна, унищожи военнотранспортни самолети.

23:45: Белият дом казва, че Путин и Ким Чен Ун са си разменяли писма, докато Русия търси боеприпаси от Северна Корея

Белият дом в сряда заяви, че разполага с нови разузнавателни данни, които показват, че руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун са си разменили писмата, докато Русия търси от Северна Корея муниции за войната в Украйна.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби описа най-новата констатация само седмици след като Белият дом заяви, че е установил, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на скорошно посещение в Пхенян призова севернокорейските служители да увеличат продажбата на боеприпаси на Москва за войната в Украйна.

Кърби каза, че Русия търси допълнителни артилерийски снаряди и други основни материали, за да подкрепи отбранителната си индустриална база.

Той добави, че буквите са „по-скоро на повърхностно ниво“, но че Русия и Север Корейските преговори за продажба на оръжия напредват. Лидерите са разменили писма след посещението на Шойгу, каза той.

Ключови събития от сряда, 30 август:

Повече от 20 дрона и ракети бяха унищожени от противовъздушната отбрана над Киев, каза в сряда военната администрация на града, описвайки баража като "най-мощния удар" по столицата от пролетта насам.

Кремъл в сряда заяви, че разследването на самолетната катастрофа, при която загина лидерът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин миналата седмица беше руско усилие и че не може да става въпрос за международно разследване. Кремъл каза, че руските следователи проучват всички възможни сценарии около смъртта миналата седмица на шефа на Вагнер Евгений Пригожин в самолетна катастрофа, включително предумишлено убийство.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че превземането на Robotyne от силите на Киев тази седмица ще позволи те да се придвижват по-лесно на юг към Крим, според обръщение, публикувано в сряда.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР